Favédelem: A FA ÉS A FAFELÜLETEKEN ALKALMAZHATÓ BEVONATOK

A fából szék, ablak, ajtó, burkolat, vagy akár kalitka készülhet. Azonban csak akkor őrzi meg szépségét sokáig, ha megfelelő és szakszerű védelmet kap az időjárási hatásokkal – például a párával, hőmérsékletingadozással, napsugárzással, az állati és növényi mikroorganizmusokkal – szemben. Tehát kulcsfontosságú a megfelelő bevonat kiválasztása. Különösen fontos a kültéri fafelületek védelmét szolgáló bevonat, melynek megfelelően rugalmasnak kell lennie, hogy engedje lélegezni a fát, de védjen is az időjárási és biológiai hatásokkal szemben. 

 

A lazúrok vékony, áttetsző, rugalmas filmréteget képeznek a felületen. Az áttetsző mikropigmentek a kötőanyaggal együtt behatolnak a fába, és megvédik azt a környezeti hatásokkal szemben, megőrizve és kihangsúlyozva a faanyag természetes szerkezetét. A víztaszító anyagok meggátolják, hogy a víz behatoljon a fa nyitott pórusaiba, ezáltal megakadályozzák, hogy a fán repedések jelenjenek meg vagy megduzzadjon. A színes lazúrok számtalan színárnyalatban kaphatóak, fafelületeken lazúrként használhatóak, és kiváló alapot adnak a festéshez. A különböző színárnyalatokat összekeverhetjük egymással, így magunk állíthatjuk elő a kívánt színárnyalatot. Napfénynek kitett fafelületek védelmére a közepesen intenzív színárnyalatok használata javasolt, mivel ezek használata biztosítja leginkább a bevonat tartósságát.

A világosabb színárnyalatok több UV-sugárzást engednek át, amely lebontja a faanyagot. A sötét árnyalatok pedig túl nagymértékben nyelik el a hőt, ami a bevonatot és a faanyagot egyaránt károsítja. A fafelületek teljes védelmi rendszerében a vékonyrétegű és a lakk lazúr mellett ideális partner a vékonyrétegű biocid lazúr is, amely a faanyagnak kiegészítő védelmet nyújt a mikroorganizmusok (kékgomba, fagomba) támadása ellen is, és az impregnálószer is, amely megvédi a fát az állati mikroorganizmusok (rovarok) támadásaitól. Szelektíven hat, csak a növényi illetve az állati mikroorganizmusokra – az emberre és a melegvérű állatokra nem ártalmas.

A fedőbevonatok védik és díszítik a fafelületeket, és teljesen eltakarják a fa szerkezetét. Ezért ezek a bevonatok a legalkalmasabbak a kevésbé nemes fából készült, illetve sérült felületekre, vagy régi bútorok felújítására, ablakokra, ajtókra, kerítésekre. Könnyen felhordhatóak, gyorsan száradnak, ellenállóak, megvédik a fát, és számtalan színárnyalatban kaphatóak. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader