Hőszigetelés falfestékkel ?

Hideg falak, hőhidak az ablakok körül és a födémek, erkélyek mentén, penész a szobák sarkaiban, a páralecsapódás miatt szinte csurog a víz a falakon. Ki nem találkozott még ezen jelenségek valamelyikével, vagy akár mindegyikével? De mit tehetünk, ha nem burkolhatjuk be a házat kívülről hőszigetelő anyaggal? 

Társasházaknál (hol a lakóközösség pénz, vagy egyetértés híján nem egyezik bele), túlságosan tagolt homlokzatoknál, illetve műemléki védettség alatt álló épületeknél a külső hőszigetelés alkalmazása gyakran lehetetlen. Mivel ezek többnyire tipikusan régi épületek, ahol a szerkezetek tele vannak hő-hidakkal, a hideg felületek okozta problémák óhatatlanul megjelennek, és rengeteg kellemetlenséget okoznak, ráadásul a pénztárcánkból is felesleges összegeket kihúzva. Mégis mit tehetünk, ha nem alkalmazhatunk külső hőszigetelést?

A belső hőszigetelés veszélyei  Ilyenkor csak a belső oldali hőszigetelés jöhet szóba, ám kellő körültekintéssel kell eljárni, hiszen jelentős épületfizikai változást idézünk elő a határoló szerkezetekben: mivel a szigetelés fel-helyezésével a falszerkezet nem érintkezik többé a benti, közel egyenletes hőmérséklettel, megnő annak napi és időszaki hő-ingása; így a szigeteléssel eltakart belső felület fűtési idényben jelentősen hidegebbé válik, amin könnyen lecsapódik a pára. Természetesen nem azt állítom, hogy ezek az amúgy igencsak borsos árú belső szigetelő anyagok ne lennének jók, de azt igen, hogy ha valaki ilyen rendszerek beépítését tervezi, akkor a tervezett kialakítás hő-, páratechnikai és tartószerkezeti hatásait is ellenőrizni és értékelni kell, és a fő nedvességforrások feltárása is fontos. Így egy ilyen rendszer megtervezése és kivitelezése akár a milliós összeget is meghaladhatja, egy átlagos kis lakásra vonatkoztatva… De mit tehetünk akkor, ha erre sem pénzünk, sem kellő szaktudásunk nincs, mégis megoldást szeretnénk találni a hideg ellen?

A hőszigetelő falfesték A legegyszerűbb az lenne, ha létezne olyan falfesték, amivel a falakat bekenve minden problémánk egy csapásra megoldódna – tudom ez elég futurisztikusan hangzik. Vagy még sem annyira? Ma már valóban vannak olyan falfestékek, amelyek speciális kiegyenlítő anyaggal felhordva üreges szerkezetet képeznek a falon (akárcsak a hungarocell anyagszerkezete), így jelentősen csökken a kezelt falfelületek hővezető-képessége. A speciális kötőanyag egy finom kapilláris rendszert alkot, amely nem lezárja, hanem „szellőzteti” a kezelt felületet, ezáltal a falban található nedvességet elszállítja, kiszívja, ha alatta nincs párazáró réteg. Mivel a falak szárazabbak lesznek, így a hőszigetelő képességük eleve jobb lesz, mint a nedves felületeké volt. Festékről lévén szó minden felületet elérhetünk vele, így a nyílászárók-menti szerkezeteket is kezelhetjük, a hőhíd-hatást is csökkentve. Bár ezek a festékek közel kétszer annyiba kerülnek, mint egy „hagyományos” diszperziós festék, az árukat a hő-megtakarítás következtében hamar behozzák, és még így is jóval olcsóbbak bármilyen más belső oldali hőszigetelő rendszernél, azok veszélyei nélkül.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader