A fa szerelmesei - Az asztalos szakma kialakulásának története

Egy-egy szépen berendezett otthonból általában nem hiányoznak a fa bútorok. A mesterien elkészített szekrények, asztalok és lépcsőkorlátok mind az asztalosok keze munkáját dicsérik. Ők tervezik meg aprólékosan és keltik életre a különböző motívumokat, formákat. 

De hogyan is alakult ki ez az igazán lenyűgöző szakma?

Ha a mesterség eredetét kutatjuk, akkor egészen a vadászó-gyűjtögető őseink mindennapjaihoz kell visszakanyarodnunk. Ők a vadakat nagyobb kődarabokkal ejtették el, amit legtöbbször egy-egy faághoz erősítve tudtak használni. Rövidesen rájöttek, hogy a megmunkált faeszközökkel sokkal hatékonyabbak lehetnek, ezért a botokat szikladarabokhoz dörzsölték – amit igazából a csiszolás ősi „mesterségének” tekinthetünk. 

 

A fa az egyik legkönnyebben megmunkálható szilárd anyag volt

Ezért az évek során még fontosabbá vált a használata, a bronzkorban és a vaskorban már összetettebb munkákhoz is alkalmazták. A lakóközösségek ügyesebb tagjai ekkor már bonyolultabb faszerkezeteket is össze tudtak állítani. Az ókor kezdetére tagozódtak a munkálatok, és megkezdődött a szakmatanítás is.

És a középkorban tovább specializálódott a famegmunkálás  

Korábban szinte minden munkálathoz hasonló képzést kaptak az emberek, és minden fával foglalkozó mestert ácsnak neveztek. A közép-korban azonban létrejött az asztalosság, ami a szakma egy specializálódott ágává nőtte ki magát. Hamarosan megszülettek a bútorok, heverők, trónszékek és ágyak, amelyeket az első asztalos mesterek alkottak meg.

Hogy nekik mi volt a feladatuk?  

Ők gyalulták meg a deszkákat, amiket a fúrás és faragás (díszítés) után enyvvel illesztettek össze – így alkottak meg asztalokat, ládákat és egyebeket. Hatalmas igény mutatkozott erre a munkára, az asztalos mestereknek általában rengeteg megrendelése érkezett. Újabb és újabb kisegítőkből lettek kiváló mesterek, akik mesés cirádákkal és lenyűgöző motívumokkal díszítették a fadarabokat.

Majd a technika fejlődésével a szakma a következő korszakába lépett  

Az igények kielégítéséhez már nem volt elég az asztalosok munkája. Szükségessé vált a különböző gépek megalkotása, amelyekkel gyorsabban és egyszerűbben elvégezhetőek lettek a nagyobb munkálatok. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb számban születhettek meg a még ma is gyönyörű bútorok, amelyek az otthonainkat díszítik.  

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

Következő 3 bejegyzés