Mivel fessük a mennyezetet?

Talán Önök közül is sokan szembesültek már a házfelújítás problémáival, ez már csak azért is valószínű, mert éppen egy festékboltból hazatérve vették kézbe ezt a kiadványt. Lehet, hogy azon tanakodnak, mivel fessék ki a frissen gipszkartonozott tetőtéri mennyezetet, vagy éppen a fürdőszobát. Alábbiakban ehhez szeretnénk néhány támpontot adni.

Engedjék meg, hogy ezúttal egy személyes történettel kezdjem! Nemrégiben vásároltunk egy családi házat, amely, amint az átvétel és a tetőtéri álmennyezet lebontása után kiderült, komoly felújításra, sőt, talán helyesebb volna azt mondani, átépítésre szorult. Az álmennyezet stukkói alatt ugyanis ami fogadott, minden volt, csak egészséges nem: a padlásteret leválasztó faforgács lapok helyenként penészesek voltak, a hőszigetelés tele volt hőhidakkal, a tető jó pár helyen beázott, sőt még a nyestek is beköltöztek a szigetelés alá és pár tyúktojást is behordtak a párnafák közé. Nem volt tehát mese, az egész szerkezetet bontanunk kellett. Új párnafák, új hőszigetelés és párazáró fólia került be, és persze a faforgács lemezek is a konténerbe kerültek, a helyükre sokkal esztétikusabb és praktikusabb gipszkarton táblákat tettünk. Eljutottunk a következő sarkalatos kérdésig: mivel fessük ki?

A vízálló falfesték  

A legnagyobb fejtörést a fürdőszoba jelentette. Két fontos elvárásunk volt: egyrészt a festék legyen vízálló, hiszen bármikor ráfröccsenhet bármi, ezzel együtt legyen mosható, ugyanakkor tartós és jól fedő; másrészt legyen vakítóan fehér, hiszen a mennyezetek igazán csak hófehéren szépek. De mi az a festék, ami mindennek megfelel? Némi keresgélés és tanulmányozás után a műgyanta alapú diszperziós festék mellett döntöttünk, ami vakolt felületre, gipsztartalmú felületekre és fűrészporos tapétára egyaránt használható, meggátolja a penészképződést, és tuti, hogy még öt év múlva is megőrzi az eredeti színét. A felhordása sem egy bonyolult dolog. Ahhoz, hogy a mennyezet szép legyen, a felületnek tökéletesen simának kell lenni, ami alapos előkészítést, glettelést és csiszolást igényel. A festéket jó teherbírású, szilárd, tiszta és száraz alapra kell felhordani, általában két – három rétegben, és az sem haszontalan dolog, ha előtte mélyalapozóval előkezelünk.

Csak jó minőségben!

A diszperziós festékek árát alapvetően a minőségük határozza meg: a látványosan olcsó festékektől nem sokat várhatunk. A minőséget a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy megnézzük, mennyire csöpög, illetve mennyire takar az adott festék. A legbiztosabb tipp még mindig a festékboltok felkeresése, ahol festék mellett jó tanácsokat is kaphatunk az alkalmazást illetően.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader