Kemikál Bitugél bitumenes szigetelőhabarcs

A Bitugél vizes bázisú bitumenes habarcs, talajpára, talajnedvesség, üzemi víz elleni szigetelések előállítására használható, ahol a kiszáradása biztosított.

Gyártó:

Leírás

Általános leírás

A Bitugél® fekete színű vizes bázisú kenhető habarcs, ami bitument, mészhidrátot, valamint speciális adalékokat tartalmaz. A Bitugélbe bekeverhető cementhabarcs, szálas ásványi anyag, gumiőrlemény és dúsítható kötőanyaggal (cement, oltottmész és diszperziós ragasztók).

Felhasználási terület

A Bitugél® vizes bázisú bitumenes habarcs, talajpára, talajnedvesség, üzemi víz elleni szigetelések előállítására használható minden olyan területen, ahol a kiszáradása biztosított. A Bitugél® alkalmazásának előnye, hogy nyirkos felületre is felhordható. A kézi felhordás ecsettel és glettvassal, a gépi pedig szórással történik, ezért az élekkel, hajlatokkal tagolt felületek bevonása lényegesen egyszerűbb feladattá válik a Bitugél® alkalmazása mellett, mint lemez vagy fóliaszigetelések esetén. Ezeken belül a felhasználás két fő területre osztható:

  • új épületek szigetelésekor a hagyományos szigetelés (bitumenes lemez) helyett a szokásos illetve előírt rétegrend szerint.
  • meglévő épületeknél utólagos szigetelésként a szerkezet külső vagy belső síkján.

Alkalmazási utasítás

A Bitugél® szigetelés aljzata megfelelő szilárdságú, max:0,3 mm repedéstágasságú, nem hámló, egyenletes, sík felületű tégla-, beton-, kő-, vagy cementhabarcs felület lehet. A felület kismértékű nyirkossága megengedett. A szigetelést +5°C alatti hőmérsékleten nem szabad készíteni, ajánlott legalább 10-15°C hőmérséklet a megfelelő száradási sebesség elérése érdekében. Az egyenetlen, 2-3 mm-nél nagyobb szintkülönbségű alapfelületet előzetesen cementhabarccsal ki kell egyenlíteni. Vízszintes felületeken az aljzat egyenetlenségeit Bitugél® + 20 tömeg% gumiőrlemény, vagy Bitugél® + 20 tömeg% cement, vagy Bitugél® + 10 tömeg% homok és 30 tömeg% cement együttes keverékéből készített kiegyenlítő masszával is javíthatjuk , max. 2 cm vastagságig. Az aljzatkiegyenlítő réteg(-ek) teljes kiszáradása után hordhatjuk fel az első szigetelőréteget, ill. készíthetjük az alapozást. Felhasználás előtt a szigetelőhabarcsot alapos átkeveréssel homogenizálni kell.

Alapozás

A megfelelően előkészített aljzatot Bitugél®:víz = 1:1 arányú keverékével portalanítjuk, kellősítjük. Az anyagszükséglet 0,5-1 kg/m2 a hígítatlan anyagból. A kifugázott tégla felületnél az alapozás nem növeli a szigetelőréteg tapadószilárdságát, ezért az alapozás elhagyható. Az alapozóréteg teljes megszáradása után kell felhordani az első szigetelőréteget.

Első szigetelőréteg készítése

Az alapozásra vagy a Bitugéles felületkiegyenlítésre készítjük az első szigetelőréteget Bitugél® habarccsal, 3-4 kg/m2 anyagfelhasználással (ez kb. 3,0-3,5 mm nedves rétegvastagságot jelent).
Az anyag felhordása mind kéziszerszámokkal, mind géppel végezhető. Hajlatoknál, éleknél, csőáttöréseknél, dilatációknál a csomóponti megoldásoknak megfelelően, valamint a 20-25 m2-nél nagyobb egybefüggő felületeknél, továbbá új, még mozgásra hajlamos szerkezet esetén az első szigetelőréteg felületére erősítő betétként 140 g/m2 tömegű, 4-5 mm lyukbőségű lúgálló üveg-, vagy poliészter hálót kell alkalmazni.

Második szigetelőréteg készítése

Az első szigetelőréteg teljes kiszáradása (nyitott munkagödörben kb. 8 óra, zárt térben azonban 4-6 nap is lehet!) után készíthető a második szigetelőréteg, ismét 3-4 kg/m2 anyagfelhasználással, az előzőek szerint. A két szigetelőréteg együttes "beszáradt" rétegvastagságának min. 3,0 mm-nek kell lennie, az elvárt páraszigetelés csak ekkor jön létre.
Csak a 2. szigetelőréteg teljes száradása után készíthető bármilyen felületképzés a Bitugél® szigetelésen.

Felületképzés

A kiszáradt Bitugél® szigetelőréteg felületképzése sokféle lehet. Kiválasztásánál a használati célon, esztétikai igényen felül figyelembe kell venni mechanikai sajátosságait is. A tapintásra már száraz szigetelés teljes kikeményedése, ridegedése a körülményektől függő időtartamú, de általában hosszú folyamat, melynek teljes lejátszódásáig a Bitugél® szigetelés – csökkenő mértékben ugyan, de – kissé plasztikus, pl. körömmel benyomható marad.
Emiatt – bár a megszáradt szigetelés függőleges felületen szabadon is hagyható, ill. meszelhető, oldószermentes (vizes diszperziós) festékkel közvetlenül festhető – olyan helyeken, ahol a szigetelőréteget mechanikai hatások érhetik, vakolással, rabicvakolattal, eléfalazással, vízszintes felületen védőbetonnal meg kell védeni.
Ragasztott burkolat csak a védőrétegre készülhet.

Vakolat készítése Bitugél® szigetelésen

A Bitugél® szigetelés felülete közvetlenül nem vakolható, nem csempézhető. Mosdók, zuhanyzók esetén a Bitugélt rabic vakolattal célszerű megvédeni és a burkolatot erre felhordani. A rabic kötényszerűen lógjon az alsó 40 cm-en. A háló rögzítésekor arra kell ügyelni, hogy a Bitugél® felülete ne törjön ki. Pontszerű átlyukasztásnál a Bitugél® képes beforrasztani a nyílást és így a vízzárást biztosítja.
Ha az igénybevételek, valamint a felület nem nagy, a szigetelés védelmére elegendő vékony vakolat készítése. Ilyenkor a teljesen kiszáradt, megszilárdult 2. szigetelőréteg felületét kb. 1 mm vastag újabb Bitugél® habarcsréteggel kell ellátni, és a rétegbe azonnal 0,5-2,0 mm szemszerkezetű (tehát finomrészek nélküli) szívóképes kőzetőrleményt (zúzalékot) kell szórni. A szórást olyan módon kell végezni, hogy a szemcsék az 1 mm vastag, friss Bitugél® rétegbe beágyazódjanak. A helyesen elvégzett szórás olyan sűrűségű, hogy a Bitugél® felületét szinte teljesen eltakarja.
A szórt réteg teljes száradását ismételten bevárva, majd a felületet portalanítva készíthető hagyományos vakolási technológiával (gúzolás, vakolóhabarcs felhordás) max. 1 cm vastagságban tömörített (simított), zsugorodásra nem hajlamos összetételű, sovány fedővakolat.

A termékre vonatkozóan

Külső: fekete, kenhető massza
Sűrűség: 1000-1200 kg/m3
Nemillóanyag tartalom: ≥ 48 m%
Tixotrópia: tixotróp
pH-étrék: ≥ 11
Hamutartalom: 8-12 m%
Száradási idő: ≥ 8 óra
Kötőanyag lágyuláspontja: ≥ 50 °C
Tűzveszélyességi osztályba sorolás: nem tűzveszélyes, jelzése: "E"
Tűzvédelmi osztály (3-4mm rétegvastagságnál, 1000-1200 kg/m3 testsűrűségnél): "E"
Anyagszükséglet: 6-8 kg/m2

Bitugél® bevonat (kiszáradt)

Hőállóság 70 °C-on: megfelel
Hidegállóság -20°C-on: megfelel
Vízfelvétel (7 nap után): ≤ 1,0 m%
Páradiffúziós ellenállás: 5,64 1011 m2sPa/kg
Vízzáróság (min. 3mm vastagságban) 10 kPa
Tapadó szilárdság betonon ≥ 0,2 MPa
Húzó-tapadó szilárdság betonon

Hol vásárolhatom meg?

locator button

Kiszállítás

További információk

Termék adatok: Kemikál Bitugél bitumenes szigetelőhabarcs

Kiadósság

6-8kg/m2

Kiszerelés

, ,

Vélemények (0)

Értékelések

0.0
0
0
0
0
0

Légy Te az első, aki értékeli: “Kemikál Bitugél bitumenes szigetelőhabarcs”

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Még nincsenek értékelések.

Bolt információ

Bolt információ

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader