Kemikál Mestervakolat (akril nemesvakolat)

Vizes diszperziós műgyanta kötőanyagot, osztályozott márványőrleményt tartalmazó, felhasználásra kész habarcs, különböző rétegvastagsággal és struktúrával.

Gyártó:

Leírás

Alkalmazási terület

Alkalmazható régi és új épületek külső homlokzatának, (beton, cement- és mészvakolatok, glettelt hőszigetelő lapok) dekoratív felületképzésére. Használható beltérben is, pl. lépcsőházak, termek díszítő vakolására, impregnált gipszkartonon dekorációs felületek kialakítására.

A vakolatok tulajdonságai és típusai

A Mestervakolatok egyik nagy előnye, hogy vékony rétegben (típustól függően 1-2mm) kell felhordani így súlyuk sokkal kisebb a hagyományos fedővakolatokénál. A vékonyvakolat kitűnő tapadása és rugalmassága megakadályozza, hogy a kisebb épületmozgások repedéseket okozzanak.

A megkötött vakolat időjárás- és kopásállósága kiváló, megfelelő esztétikai értéket nyújt hosszútávon, így alkalmazásuk gazdaságos más vakolatokkal szemben. A vakolat vízzáró, de páraáteresztő. Gombásodást és algásodást gátló adalékszert, valamint cellulóz szálerősítést tartalmaz.

Mestervakolatok típusai

  • Dörzsvakolatok (gördülőszemcsés): a gördülőszemcsék a tömör vakolatban barázdákat húzva, a dörzsölési iránytól függően, különböző mintázatot alakítanak ki. (függőleges, vízszintes vagy körkörös).
vakolat típus max. szemcsenagyság (mm) bázis szín
D2F 2,0 fehér
D2N 2,0 fehér
  • Kapart vakolatok: mintázatuk hasonló a hagyományos kőporos, kapart mintázatú vakolatokéhoz.
vakolat típus max. szemcsenagyság (mm) bázis szín
K1,5F 1,5 fehér
K1,5N 1,5 natúr
  • Hengervakolat: textúrája a hagyományos, fröcskölt vakolatokéhoz hasonló.

Felhasználás módja

A Mestervakolatokat csak megfelelően szilárd, ép, szennyeződésmentes és légszáraz alapfelületre szabad felhordani. A fogadófelület minősége beton esetén legalább C16 jelű, vakolat esetén legalább Hvh 10 jelű legyen.

A gépészeti és szigetelési hibákat előzetesen szüntessük meg. A laza, sérült rétegeket, festékmaradványokat el kell távolítani, a felületi hibákat cementhabarccsal vagy Soriplan® BJ betonjavító anyaggal ki kell javítani. Törekedjünk arra, hogy a javított felület az eredetivel azonos struktúrájú és lehetőleg azonos összetételű legyen.

A Mestervakolatokkal felületkiegyenlítést nem lehet végezni, ezért előzetesen ellenőrizzük az alapfelület egyenességét.

Régi, festett falfelületeket előzetesen át kell csiszolni, meg kell győződni arról, hogy elég szilárd-e a festékréteg és jól tapad-e az alapvakolathoz. A vékonyvakolatokat mészfestékre nem ajánljuk felhordani, mert annak tapadószilárdsága kicsi. Az ilyen rétegeket előzetesen el kell távolítani.

Az alapfelület impregnálása

Ha az alapfelület szívóképessége nem egyenletes, színes vakolatok esetében színfoltosodás léphet fel, ezért minden esetben (régi és új alapfelületek esetében is) javasoljuk az alapfelület mélyalapozását.

A mélyalapozást hígított Mesteralapozó 1:4 univerzális mélyalapozóval végezzük el. Felhordása hengerrel, ecsettel vagy szórással történhet.

Anyagszükséglet: kb. 0,1 kg hígítatlan alapozó/m2
Száradási idő: hőmérséklettől, páratartalomtól függően 6-24 óra

Szín homogenitást biztosító alapozás

A fedővakolat felhordása közben kisebb hibák keletkezhetnek. Különösen igaz ez a dörzsvakolatokra, ahol eldolgozás közben a gördülő szemcsék mélyebb barázdákat húzhatnak és előtűnhet az alapfelület színe. Ezen jelenség kiküszöbölésére a fedővakolat színével azonos színű Mestervakolat akril hengervakolat- alapozóval kell alapozni a felületet. A hengervakolatot alapozóként használva 30 % mennyiségű vízzel kell hígítani. Felhordása hengerrel vagy korongecsettel történhet.

Anyagszükséglet: kb. 0,3-0,4 kg hígítatlan hengervakolat/m2.
Száradási idő: hőmérséklettől, páratartalomtól függően kb. 24 óra

A Mestervakolatok alapozására szolgáló hengervakolat minden esetben, a kiválasztott színkód alapján, alapozóként színezve kerül forgalmazásra. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az alapozóként színezett hengervakolat színe legtöbb esetben nem egyezik meg a kiválasztott színkód színével. Főleg az erősebb színeknél szembetűnő a különbség. Ennek legfőbb oka a következő: A hengervakolatok színezési felára az erősebb színek felé haladva, jóval magasabb az egyéb vékony vakolatok szín feláránál, ezért a számítógép, alapozóként történő színezés esetén egy hasonló, kisebb színfelárú színkódot választ ki. Ezzel a választással költség takarékosabb lesz az alapozó színezése, de mégis eleget téve a felület homogén, hasonló szín követelményének. A halványabb, de hasonló színű alapfelület nem jelenthet problémát, a fedőréteg struktúra kialakításánál előforduló mélyebb barázdák esetén sem.

Fedővakolatok felhordása

Fedővakolatként Mestervakolat dörzs, kapart és hengervakolatot alkalmazunk.

  • Dörzsvakolatok felhordása

A dörzsvakolatokat rozsdamentes acélsimítóval vagy glettvassal hordjuk fel a megszáradt, alapozott felületre

A felhordáskor törekedni kell arra, hogy a rétegvastagság ne haladja meg a gördülő szemcsék nagyságát és a gördülő szemcsék egyenletesen helyezkedjenek el a vakolatrétegben. Ha az anyag felesleg leszedésekor nagy erővel nyomjuk a glettvasat a felülethez, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gördülőszemcsék elrendeződnek valamelyik irányba, elhelyezkedésük nem lesz homogén. A helyes technika az, ha többszöri lehúzással, a glettvasat kis erővel nyomva távolítjuk el az anyagfelesleget. A száradás és kötés ütemétől függ, hogy mikor kezdhetjük el a vakolat tömörítését és a struktúra kialakítását. (Ez a munkafolyamat nagy gyakorlatot igényel, ezért itt a munka megkezdése előtt javasoljuk a próba felhordást.) A vakolat tömörítését és a struktúra kialakítását kemény PVC vagy plexi simítóval javasoljuk végezni. A simító különböző irányú mozgatásával egyenes vagy körkörös mintázatot lehet kialakítani.

Anyagszükséglet: 2,0 mm-es szemcseméretű vakolat: 2,9 kg/m2
  • Kapart vakolatok felhordása

Kapart vakolatok felhordása hasonló a dörzsvakolatokéhoz. Simítás körkörös mozdulatokkal történik, célja a nagy mennyiségben jelenlévő nagyobb szemcsék egyenletes egymás mellé rendezése.

Anyagszükséglet: 1,5 mm-es szemcseméretű vakolat: 2,4 kg/m2
  • Hengervakolatok felhordása

A hengervakolatok önálló fedővakolatként is alkalmazhatóak.

A hengervakolatot festőhengerrel két rétegben kell felhordani. Az első réteg felhordásakor a terméket kb. 10-15 % vízzel meg kell hígítani, a két réteg felhordása között 4-6 óra száradási időt kell biztosítani. A második réteget hígítatlanul hordjuk fel. A vakolat struktúrája az alkalmazott hengertípustól függ. A leggyakrabban használt hengertípusok a hosszú vagy rövid szőrű teddy-henger, a normál szivacshenger és a borsómintás szivacshenger.

Anyagszükséglet: kb. 0,80 kg/m2

Fontos tudnivalók

A Mestervakolatok felhasználásra kész állapotban kerülnek forgalomba, színezésük a vásárlás helyén történik. Halványabb színárnyalatoknál előfordulhat, (ezek kevesebb színező pasztát tartalmaznak), hogy a terméket kis mennyiségű vízzel meg kell hígítani. Rendszerint elegendő szokott lenni max. 1 % mennyiségű víz, azaz max. 2,5 dl/25 kg vakolat.

A különböző gyártási dátumú termékek színezéskor kismértékben eltérő színárnyalatot mutathatnak, ezért egy homlokzat felületen csak egy gyártási adagból származó terméket használjunk fel. Különböző gyártási adagokból származó vakolatokat, ha azokat ugyanazon a homlokzat felületen kívánjuk felhasználni, felhordás előtt homogenizálni kell. Felhasználás előtt a vödrök tartalmát minden esetben jól keverjük fel fúrógépbe fogott keverőszárral.

A vakolatok felhordására optimális hőmérséklet a +5 – +25 °C-ig terjedő tartomány. Kerüljük a tűző napsütésben történő felhordást, mert ekkor a fal és a felhordott vakolat hőmérséklete akár +50 °C-ig is felmelegedhet. Ilyenkor a vakolat túl gyorsan köt, nincs idő a bedörzsölésre. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a kora reggeli órákban a déli és nyugati, délután pedig az északi és keleti homlokzatokon kell munkát végezni. Erősen szeles időben szintén gyorsan köt a vakolat. Hideg, párás időben a vakolatok lassan kötnek, az elhúzódó kötés miatt színfoltosodás léphet fel.

A munkavégzést úgy kell megtervezni, hogy egy homlokzat felületre folyamatosan, egy munkamenetben tudjuk felhordani a vakolatot és közben a bedörzsölés is elvégezhető legyen. Ennek megfelelően előre fel kell építeni a szükséges állványzatot és a felület nagyságának megfelelően kell biztosítani a szükséges dolgozói létszámot. A vakolatfelhordást csak az épület sarkainál illetve felülettagoló elemeknél szabad megszakítani. Csak így biztosítható a homogén, esztétikailag is kifogástalan felület. Az elkészült vakolatot csapó esőtől 24-48 óráig, fagyhatástól pedig legalább 1 hétig védeni kell.

Esős, erősen párás, erősen szeles és +5 °C alatti időjárásban ne kezdjük el a vakolást! Tájékozódjunk a várható időjárásról is! Fagyveszélyes időszakban tilos felhordani a vakolatot!

A teljes homlokzat felületen biztosítani kell, a légszáraz állapotot és a felület egyenletes szívóképességét. Gyakori hiba, hogy a kész alapfelületbe utólag belejavítanak, siettetik a munkát, nem várják meg, míg a javítás kiszárad és úgy hordják fel a vakolatot. Minden ilyen esetben a vakolat színfoltosodása léphet fel.

Ismerjük meg a terméket, a munka megkezdése előtt végezzünk próbafelhordást. Csak rozsdamentes szerszámokat használjunk! A szerszámok és edények a vakolat megkötése előtt vízzel tisztíthatók.

Hol vásárolhatom meg?

locator button

Kiszállítás

További információk

Termék adatok: Kemikál Mestervakolat (akril nemesvakolat)

Kiadósság

2,0 mm-es szemcseméretű vakolat: 2,9 kg/m2

Kiszerelés

Szemcseméret

,

Bolt információ

Bolt információ

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader