A lakberendezésen túl – a minimalista stílus

Varga Anikó
lakberendező
weboldal: www.van-interior-design.com
email: hello@van-interior-design.com

 

Rohanó világunkban egyre nagyobb az igény, hogy otthonunk pihentető és meghitt legyen. Nap, mint nap állandóan ingereknek vagyunk kitéve, ezért nagyon nehéz kimaradni az információ áradatból és megállni pár percre. A letisztult környezet nagyban hozzájárul, hogy hosszú távon mentálisan és fizikailag is egészségesek maradjunk. A minimalizmus segít egy olyan közeg és életvitel kialakításában, ahol a valóban fontos dolgok tudnak érvényesülni.

A minimalista stílus megtanít, hogy ne a tárgyaknak éljünk, a mértékletességre és az élet valódi élvezetére. A minimalista otthonokban csak a valóban fontos tárgyak kapnak helyet, amik a mindennapi élethez szükségesek és olyanok, amik örömmel töltik el tulajdonosukat. Mindent, ami felesleges, túlzó és nem okoz élvezetet, a minimalisták kiszelektálnak az életükből. Ez az elengedés eleinte nehéz, de hosszú távon boldogabbá tesz.

A minimalizmus a fogyasztói társadalomnak hátat fordítva a minőséget a mennyiség elé helyezi. Egy-egy minőségi termék hosszú évekig, akár egy életen át is szolgálja tulajdonosát. Ezért egy minimalistának nem arra kell idejét és pénzét pazarolnia, hogy tárgyait újra és újra megvásárolja, lecserélje vagy halmozza. A letisztult minimalista stílus időtálló, mert nem az épp aktuálisan divatosnak tartott dolgokból építkezik.

Íme hat tipp, amik segítésével a minimalizmus útjára léphetsz.

 

1. Szelektálj!

Nézd át ruhatáradat, polcaidat, konyhádat, szekrényeidet és gondold végig, hogy ez a sok-sok holmi, amiket az évek alatt felhalmoztál mennyiben határoznak meg téged. Szelektáld őket három csoport szerint, az első, amiket napi szinten használsz, a második, amiket ritkán, de azért néha előveszel vagy komolyabb érzelmi szálak fűznek hozzájuk és a harmadik azon holmik csoportja, amik évek óta érintetlenül állnak. Ettől a harmadik csoporttól nyugodt szívvel válj meg. A második csoportot tedd félre, majd pár hónap múlva nézd át újra, hogy valóban szükséged van-e rájuk.
(Érdemes kis lépésekben haladni, egyszerre csak egy helyiségnek nekifogni, mert könnyen káoszba fulladhat, ha mindent egyszerre szeretnél átválogatni.)

2. Tanulj meg elengedni!

Ne gyűjts otthon olyan dolgokat, amiket soha nem használsz, mert „talán még jó lehet valamire”. Amire nincs szükséged, ajándékozd vagy add el. Csak azokat a tárgyaidat tartsd meg, amiket valóban használsz vagy szeretsz. Igaz lehet ez régi ruhákra, ékszerekre, könyvekre és bútorokra is.

 

3. Tudatosan vásárolj!

Ne vásárolj megszokásból vagy impulzívan. Csak olyan dolgokat szerezz be, amikre valóban szükséged van, csak azért mert megláttál valamit és épp akció volt a boltban még nem kell megvenned. Ha vásárolsz, törekedj rá, hogy minél jobb minőségű terméket kapj a pénzedért és így hosszú évekig használhasd majd. Keresd a megbízható boltokat, amikről tudni lehet, hogy honnan származik termékük vagy a kézműves termékeket. Használt dolgokat is vehetsz, nem muszáj mindig mindenből új.

 

4. Használd újra!

Ha valamid tönkrement, elavult, de még megjavítható vagy egy kis átalakítással menthető, akkor élj a lehetőséggel. Ha például van egy régi kopott foteled, ahelyett hogy kidobnád, inkább újítsd fel. Egy kis munkával, festékkel és kreativitással egyedi bútorokat alkothatsz és a végeredmény biztosan örömmel fog eltölteni. Plusz még a környezetnek is jót teszel vele. Igazi win-win szituáció.

 

5. Szemetelj kevesebbet!

Sajnos a modern életvitellel jár, hogy mindent előre csomagolva, felcímkézve és bedobozolva kapunk meg. Így nagyon nehéz olyan háztartást kialaktani, ahol kevés szemét termelődik, de egy kis odafigyeléssel mindig lehet csökkenteni a mennyiséget. Ha vásárolni mész, hagyd a műanyag zacskókat, mindig vigyél magaddal valamit, amibe el tudsz pakolni (legyen ez igaz a zöldségekre és gyümölcsökre is). Igyekezz olyan termékeket vásárolni, amiknek újrahasznosítható csomagolása van vagy olyan helyeken vásárolni, ahol csomagolás nélküli termékeket kaphatsz. Az eldobható és egyszer használatos dolgokat pedig felejtsd el.

 

 

 

 

6. Élvezd az életet!

Alakítsd ki otthonodat ergonomikusan, válassz egyszerű vonalvezetésű, letisztult és praktikus bútorokat. Ha úgy érzed üres a tér, használj növényeket dekorációnak, a közérzetedre is pozitívan fog hatni. Egy minimalista otthont könnyebben tisztán és rendben lehet tartani, így rengeteg időd maradhat a fontosabb dolgokra. Több időt tölthetsz szeretteiddel, kirándulhatsz a szabadban vagy hódolhatsz hobbijaidnak.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader