CSOK kisokos

 

 

A magyar kormány 2016-ban indította el a régi „szocpol”-t felváltó családi otthonteremtési kedvezményt (röviden CSOK), mely a gyermekkel rendelkező családok saját lakáshoz jutását hivatott segíteni. Az indulás óta változtattak az eredeti, jelen írásunkban megpróbáljuk összefoglalni a jelenleg hatályos feltételeket és elérhető támogatások mértékét.

 

 

 

Használt lakás

A 2017-es CSOK nagy előnye, hogy nem csak új építésű, hanem használt lakásra és családi házra is igényelhető. Az eredeti változat módosítása után 2017-ben már nincs energetikai besoroláson alapuló megkötés, csupán a minimális alapterülettel kapcsolatban van elvárás az igénylővel szemben. A CSOK összege függ a gyermekek számától és a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől. Fontos megjegyezni, hogy a rendelet kizárólag a minimális hasznos alapterületet határozza meg, a maximális méretre vonatkozó korlátokat eltörölték.

Az igénylő tulajdonában lévő lakás bővítésére is hasonló szabályok az irányadók, mint a használt lakás vásárlásnál. A CSOK-ot felújításra sajnos nem lehet igényelni.

 

Új lakás

Új lakás vásárlására vagy építésére kettő gyermek esetén már emelt összegű CSOK igényelhető. A három vagy több gyermekes család esetén pedig a 10 millió forintra nő a CSOK összege. Ezen a vissza nem térítendő támogatáson felül új lakás vásárlása vagy építése esetén igényelhető egy 10 millió forint összegű támogatott lakáshitel is. További jelentős támogatás, hogy akik maguk építtetik az új otthonukat, 5 millió forint összegig visszaigényelhetik az áfát.

 

megjegyzés, apróbetű:

A cikk nem tartalmaz minden adatot a CSOK-ról, csupán tájékozató jellegű, a megírásakor elérhető információk alapján készült. Azt javasoljuk, hogy a támogatás igénylése előtt mindenképp forduljon kérdéseivel szakemberhez.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader