Egy festék a történelem szolgálatában

A 18. században épült, lenyűgöző Festetics-kastély Hazánk legnépszerűbb kastélya, méretét tekintve pedig a harmadik legnagyobb. Ahhoz, hogy ez a hatalmas, több száz éves épület megőrizze pompáját, elengedhetetlen a folyamatos karbantartás, ám egy műemlék esetében nagyon korlátozottak a lehetőségek. Mostanában például időszerű lenne a hatalmas zsalugáterek cseréje.

A Festetics-kastély homlokzatát több száz darab, négy méter magas, két szárnyú zsalugáteres ablak borítja, amelyek tömör fából készültek. Ám a jó minőségű faanyagot is próbára teszi az idő múlása, az időjárás viszontagságai és a nem megfelelő kezelés. Ez utóbbi történt például akkor is, amikor néhány évvel a rendszerváltás előtt – az akkori szokásokhoz híven – a festéket gázégővel távolították el. Így a fa rostjai teljesen kiégtek, szivacsossá váltak és rendkívül sérülékennyé vált az ablakok felülete. Azóta is minden festék lepereg róla. 

Csere helyett…
A probléma legkézenfekvőbb megoldása az lenne, ha ezeket a hatalmas ablakokat egy az egyben kicserélnék. Ám mivel műemlék épületről van szó, ez a terv szóba se jöhet: kötelező megőrizni az eredeti zsalugátereket. Az egyetlen út tehát egy olyan bevonat felhasználása, amely nem csak tartós, de képes alkalmazkodni a fa dilatációjához, vízlepergető, UV álló és mindemellett még esztétikus, természetes külsőt is nyújt.

Szakmai kihívás és személyes motiváció
Hancs Imrét, a Festék Bázis Zrt. vezérigazgatój át is felkérték arra, hogy mondjon szakvéleményt, és megoldási javaslatot arra , hogyan lehetne megmenteni ezeket az ablakokat. Imre ezt nem csupán szakmai értelemben vette megtiszteltetésnek, ám a feladat magánemberként is fontos számára, ugyanis keszthelyi származású, és felmenői élete több szálon is kötődik a nagy múltú Festetics családhoz. Így a vállalat óriási lelkesedéssel és elszántsággal igyekezett megoldást találni a kastély évtizedes gondjára. A munka nem maradt eredmény nélkül: 

Egyedülállóan új termék született, különleges tulajdonságokkal!
A Festék Bázis legújabb, kültéri festéke a Factor Pergola minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami segíthet újra gyönyörűvé és élettel telivé változtatni a kastély ódon zsalugátereit. Először is, nagyon erős: ez elengedhetetlen a fa összetartásához. Páraáteresztő, ami a fa száradása miatt kiemelten fontos. Kellőképpen rugalmas is, szinte „együtt él” a fával. Nedves dörzsálló, vízlepergető és UV álló – egy kültéri, prémium kategóriás fa festék esetében ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek. A végeredmény pedig egy esztétikus, természetes hatású felület, amit igazán felhasználóbarát, cseppmentes állaga tesz még tökéletesebbé. Ezek a jellemzők teszik a legjobb választássá a Factor Pergolát, legyen szó akár a legreménytelenebb állapotú fa felületekről is.

A Factor Pergola nem csupán szakértelemmel, ám a történelem nagyjai iránti hatalmas tisztelettel készült – ezt a minőséget bátran ajánljuk mindenki figyelmébe, próbálja ki Ön is!
 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader