Mivel védjük a fát?

A kültéren található fából készült tárgyaknak meg kell küzdenie az elemekkel. A hőingadozás, csapadék, a szél és az UV (ultraibolya sugárzás) jelentősen igénybe veszi fát. Emiatt a fát kültéren ápolni, védeni kell. A fát többfélemódon védhetjük, ápolhatjuk. Használhatunk lazúrt, zománcfestéket, faolajat (impregnálás).

A fa kezelésekor érdemes szem előtt tartani, hogy az puha- vagy keményfa. A puhafa (pl. nyár, fenyő)több, míg a keményfa (pl. tölgy, bükk) kevesebb anyagot szív magába.

 

Olaj

Az olaj mélyen beszívódik a fa rostjaiba. Az impregnált felület így vízlepergető lesz, de a felület folyamatos ellenőrzést és esetenként ismételt kezelést igényel. A legtöbb olaj nem képez védőréteget a fa felületén.

 

Lazúr

A lazúr egy olyan lakk, amely színezőanyag-tartalma pácként viselkedik. A lazúr beszívódik a fába, valamint védőfilmet képez a felületen. Ennek a rétegnek a szerepe a védelem, viszont a faanyag folyamatos mozgása miatt (dagadás és száradás) csak bizonyos ideig képes védeni a fát. Létezik vékony és vastaglazúr. A vékonylazúr a fa erezetét szépen kiemeli, és a fa rostjai közé mélyen beszívódik, ezáltal a fa víztaszító képességét megnöveli. A vastaglazúr a fa mintázatát kissé eltakarja, rétegképző és hatékonyabban védi a fát.      

 

Zománc

A zománc kemény, teljesen fedő homogénbevonatot képez. A jó minőségű munkához alapozás szükséges. Sok zománcfesték nem csak fa, de fém felületre is alkalmazható. Zománcfesték létezik matt, selyem és magas fényű változatban is. Előszeretettel alkalmazzák fa nyílászárók védelmére és dekorációjára.

Nem mérettartó faszerkezeteknél a bevonatok a nagy hőingadozás miatt repedezhetnek. Emiatt a gyártók folyamatosan új termékeket fejlesztenek ki, melyek igazodnak a felületek és a felhasználók igényeihez. A faszerkezetek védelme érdekében talán a legjobb választás egy rugalmas, páraáteresztő, csapadék- és UV-álló bevonat.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader