Környezetünk védelmében

Szerencsére egyre többen vannak, akik környezettudatosan vásárolnak,és élnek. Ma már a festékek kiválasztásakor is lehet ez egy szempont, hogy a környezetvédelmet szem előtt tartva vegyünk terméket a polcról.

Persze nem csak emiatt érdemes környezetbarát festéket venni. Sok esetben a felhasználáshelye megkívánja azt, hogy „egészségesebb”festéket használjunk. Ilyen hely lehet a gyerekszoba, óvoda, iskola, ahol a bútorok vagy játékok, de akár az ajtók és ablakok, védőfestése sem mindegy milyen festékkel történik meg.

Fontos, hogy ne tudjon a festékből kioldódni, vagy kipárologni semmilyen káros anyag. A gyerekek szájukba veszik a játékokat, megrágnak ezt-azt, ezért jó, ha a festékben nincs káros anyag.

Manapság divatos dolog ráírni a termékekre, hogy környezetbarát.

 

De valójában mitől válik környezetbaráttá egy festék?

• Gyártásukkor nem, vagy alig termelődik környezetszennyező melléktermék a szintetikus festékekkel szemben

• Minél kevesebb vegyi anyag felhasználásával, természetes anyagokból készül.

• Használatakor nem keletkezik káros anyag.

• Tartós

• Lebomlásukkor a környezetet nem terhelik, biológiai úton lebomlik

 

Érzékenység tekintetében a méheket vehetjük alapul, hiszen ezek a hasznos rovarok elég jó indikátorai a káros anyagok jelenlétének. Ha sok a károsanyag, akkor a méhek elpusztulnak. Nem csak a méhek érzékenysége, de az is lényeges a kaptárokra nézve, hogy a festékből a mézbe ne kerüljön semmilyen vegyi anyag. A méhkaptárok festéséhez emiatt csak speciálisfestéket szabad alkalmazni, mely a forróságnak, víznek és egyéb időjárási elemeknek ellenáll.

Környezetünk és ez által saját egészségünk védelme érdekében célszerű a festési munkálatokhoz a leginkább környezetbarát festéket használni. Beltéren, nehezen szellőztethető helyen használjunk vízbázisú festéket, így elkerülhetjük az oldószer kipárolgásával járó veszélyeket.

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader