12 TIPP, Hogyan dobjuk ki pénzünket az ablakon lakásfelújítás címen

Varga Anikó

lakberendező

weboldal: www.van-interior-design.com

email: hello@van-interior-design.com

 

Mint tudjuk a felújítás szinte mindig komoly anyagi vonzattal jár, főleg ha valami látványos és hosszú távú beruházást szeretnénk. Épp ezért, ha a nehezen megtakarított pénzüktől szeretnénk a lehető leggyorsabban és legértelmetlenebbül megválni, akkor az alábbi tanácsokat mindenképp fogadjuk meg!    

 

1. Első lépésként semmiképp ne tervezzünk meg semmit se! Ne tervezzük meg, hogy mit szeretnénk, hogy miből mennyi kell, mi mennyibe fog kerülni, mi hová fog kerülni, hiszen sokkal jobb és kényelmesebb sodródni az árral. Majd lesz, ahogy lesz, hiszen még sose volt olyan, hogy sehogy se lett volna. Nemde?

 

2.   Lakberendezőt, belsőépítészt és generálkivitelezőt soha ne fogadjunk, még akkor se, ha megtehetnénk! Ennél feleslegesebb munka nincs is. Azt, amit nekik fizetnénk, megtarthatjuk magunknak is, meg hát Isten ments, hogy egy idegen mondja meg nekem, hogy esetleg amit elképzeltem hülyeség, meg aztán van nekem is annyi szépérzékem és szakértelmem, mint neki, há’ nehogymár.

 

3. Ha lehet, most azonnal kezdjünk bele a felújításba, hiszen csak a mában lehetünk biztosak. Szóval: élj a mának! Biztosan nem fog megtörténni, hogy a kapkodásnak köszönhetően a felújítás esetleg hónapokkal húzódik el.

 

4. Mivel nem volt időnk szakembereket keresni, bízzuk meg az első szakit akinek van szabad kapacitása vagy egy jó ismerősünket, aki már látott ilyet. (Ha véletlenül kértünk ajánlatokat, akkor mindenképp a legeslegolcsóbbat válasszuk, az lesz a tuti!) Soha ne akarjunk referenciákat látni, szerződést írni és számlát kérni, hiszen így sokat spórolhatunk! Nem olyan nehéz burkolni, falat építeni, festeni, villanyt, vizet vagy fűtést szerelni, hisz még diploma se kell hozzá, mi is megcsinálhatnánk, szóval, ha extra spórolósra akarjuk venni, nyugodtan essünk neki a feladatnak.

5. Ha elkezdődtek a munkálatok ne menjünk ki a helyszínre, mert még koszosak leszünk, maradjunk ideiglenes szállásunkon és élvezzük a kényelmet! Ha valami gond lesz, vagy valamit nem tud, majd úgyis szólni fog a szaki, eszébe nem jutna elsunnyogni a dolgot. A munkát és anyagot kispórolni se fogják, bízzunk bennük feltétlenül!

 

6. A burkolatok, szaniterek, csapok stb. vásárlását intézzük a lehető leggyorsabban és egyszerűbben, a lehető legközelebbi boltban és a lehető legolcsóbb, akciós termékekből kiválasztva. Burkolatoknál a kiárusítás szóra külön repüljünk rá, tartaléklapokat az esetleges balesetekre gondolva pedig ne vegyünk, hiszen velünk sose fog történni semmi, az meg hogy ott álljon a padláson évekig, borzalmas pazarlás lenne. 

 

7. A munkálatok végeztével azonnal fizessük ki a munkásokat, lehetőleg még mielőtt megnéztük volna, hogy mit is veszünk át. Eszünkbe ne jusson leellenőrizni, hogy például az épített zuhanyban jó irányba folyik-e a víz, vagy nem csöpög-e a szifonnál vagy épp szikrázik a konnektor. A falakat se nézzük meg rendes fénynél, hogy alapos volt-e a festés, sima a glettelés vagy a parkettát, hogy egyenletes-e a lakkozás.

 

8.  Az asztalos, ha úgy hagyta ott a munkát, hogy az illesztések csúnyák, a polcok elállnak a faltól, annak oka volt, valószínűleg selejtes lehetett a fal, semmiképp ne őt hibáztassuk. Köszönjük meg munkáját és legközelebb is hívjuk őt bizalommal! 9.  Ha eddig a pontig eljutottunk, akkor már a munka nehezén túl is vagyunk, innentől csak kellemes dolgok jöhetnek: a bútorok és a dekoráció!  

 

10. Vásárlás előtt ne mérjük le a falainkat, legfeljebb egy kockás papíron nézzük meg, hogy mit hová gondoltunk. A mérőszalag az ördögtől való, eszünkbe ne jusson elővenni!

 

11.  Ha kicsi a nappalink rakjunk bele minél több bútort és a lehető legnagyobb kanapét, így tökéletesen kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. Nagyobb bútorok esetén az ajtókat és lifteket nem kell lemérni, úgyis be fog férni minden. A tároló bútorok feleslegesek, tökéletesek a nyitott polcok is vagy a dobozok, úgy jó ha minden a szem előtt van és azonnal megtalálhatjuk dolgainkat.

 

12.  A dekoráció pedig felesleges, pár díszpárnától meg vázától úgyse lesz kellemesebb a nappalink, az üres falat se fogja feldobni egy kép, az ablakokra pedig függönyt rakni egyenesen hülyeség, szóval ilyen bagatell dolgokra ne szórjuk a pénzünket.

 

Szóval, el is készültünk, ha minden igaz pár hónap csúszással és az anyagi csőd szélére sodródva! Kész a tökéletlen felújítás, a lehető legtöbb bosszúsággal és legigénytelenebb munkával, remélem mind elégedettek lehetünk.

Garantált, hogy pénzük a lehető legrosszabb helyre került és élvezhetjük otthonunk kényelmetlenségét mindaddig, amíg nem gyűjtünk össze elég pénzt, hogy újra belevágjunk!

 

Varga Anikó 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader