A színek ereje

A hideg színnel kifestett szobában hamarabb fázunk, a meleg színnel festettben viszont érezhetően kevésbé. A színek élettani hatásai orvosilag egyértelműen igazoltak, a hangulatunkra, közérzetünkre gyakorolt hatásait közvetlen otthoni, munkahelyi környezetünkben éljük, tapasztaljuk meg mindennapjainkban.   

 

„jó tudni hogy a divatszíneket világszinten egy jól körülhatárolható csoport tervezi. Az évente kétszer az egyesült államokbeli Alexandriában ülésező Color Marketing Group 1962 óta gyakorol teljhatalmat Földünk divatbiznisze felett. Az üléseken 1500, a divatipar különböző szakterületeiről érkező tagja ül össze, hogy eldöntse, mely színek számítanak majd divatosnak két év múlva.”

 

A különböző színek felvidíthatnak, lelombozhatnak, irritálhatnak és megnyugtathatnak bennünket. Bizonyára azt is sokan éreztük már, hogy különböző lelkiállapotban más-más színt részesítünk előnyben. A belsőépítészeti tervezés során ezeket a hatásokat is figyelembe kell venni és – bár naponta nem tudjuk más és más színűre festeni falainkat, aszerint, hogy éppen milyen a hangulatunk – ízlésvilágunknak, a helyiség funkciójának, adottságainak, a fényviszonyoknak megfelelően biztosan megtaláljuk a számunkra ideális falszínt, az optimális környezetet magunk és családunk körül. A színek hangulatunkra gyakorolt hatásával a színpszichológia foglalkozik, de önmagunk számára is ismert, ám a térre gyakorolt optikai hatásaira is érdemes odafigyelni. A színekkel és árnyalataival egészen meg tudjuk változtatni a tereket.

A kis szobát tágíthatjuk világos színekkel, a nagy hodályt meghittebbé tehetjük meleg színekkel. A nagy belmagasság csökkenthető sötét árnyalatú mennyezettel, de csak akkor célszerű alkalmazni, ha a helyiségbe viszonylag sok fény jut be, különben a gondosan kiválasztott árnyalatunkat a fényhiány feketének mutatja. A sötét színű padló biztonságérzetet ad. Az erős színekben pompázó falak kisebbítik a szobát, de ha nem vigyázunk az arányokra és árnyalatokra, a meleg, barátságos szoba átcsaphat vibráló, irritáló hangulatú helyiséggé. A lakberendezésben az a legnehezebb, hogy elképzeljük; az adott nagyságú, elhelyezkedésű és anyagú felületen valóban úgy hat-e a kiválasztott szín, mint azon a mintán, amit a festékboltban láttunk, vagy a textilboltból hoztunk el. Ha házilag keverjük a festékünket, érdemes a kiválasztott színnel előbb egy A3-as lapot lefesteni, és a festendő falrészlet elé tenni – ha van mód rá, akár különböző napszakokban, mert így jobban érzékelhető –, hogy lássuk, milyen hatással van ránk és a környezetre és a színünket kell-e tompítani feketével, vagy világosabb árnyalat eléréséhez fehérrel keverni. Ma már egyre több a színes bútor, világos padlóburkolat, lendületes, élénk mintájú bútorhuzat. Az új áramlatokhoz igazodva a fal színe is változik.

A gondosan kiválasztott szín a falat önmagában felöltözteti, nem kíván sok dekorációt, és az egyszerű bútorok is jobban érvényesülnek mellette. A színek erejével megváltoztathatjuk a teret. A lakás különböző helyiségeinek színvilága harmonizálhat egymással, vagy tudatosan éppen ellenkezőleg. Különösen fontos kis lakásoknál odafigyelni, hogy ha a szobák önmagukban harmonikusak is, más helyiségekbe belátva nehogy zavaros összkép táruljon a szem elé. Legjobb, ha kis lakásban egy alapszínt alkalmazunk, kevés kísérőszínnel kombinálva. Például egy kellemes pasztellszínt alapul véve, annak különböző világosabb vagy sötétebb árnyalatait alkalmazzuk, így biztos a harmonikus hatás.

Persze a helyiség hangulatát nem csak a fal színe határozza meg. A lakással kapcsolatos érzésünk a felhasznált anyagok, bútorok, a világítás, a textíliák együttesen alkotott harmóniáján múlik. A szín tehát a lakberendezés fontos eszköze, de tudnunk kell bánni vele. Egy biztos, festékekkel és ecsettel oldható meg legolcsóbban és leggyorsabban a harmonikus új otthon megteremtése, vagy a már megunt környezet felfrissítése.

 

OPTIKAI HATÁSOK

HA SZÍNES A PADLÓ: Optikailag tágítja a teret oldalirányban és magasságban is. A sötét padló biztonságot sugall.

HA SZÍNES A PADLÓ ÉS A MENNYEZET: A szoba alacsonyabbnak, ugyanakkor szélesebbnek tűnik.

HA AZ OLDALFALAK SZÍNESEK: A szoba keskenyebbnek látszik és azt az érzést kelti mintha a hátsó fal, a mennyezet és a padló irányába tágulna a tér.

HA AZ OLDALFALAK ÉS A MENNYEZET KAP ERŐS SZÍNT: A hátsó fal irányába táguló hatású a tér.

HA A MENNYEZET, A PADLÓ ÉS MINDEN FAL SZÍNES: Nem előnyös! A tér olyan, mint egy zárt doboz, nyomasztó, fojtogató.

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare