Megoldás a dohos és penészes falak ellen

 A doh, penész, algák és más mikroorganizmusok megjelenése a lakás falain és plafonjain nagyon kellemetlen dolog, de sajnos a mi éghajlatunk alatt elég gyakori. A mindennapos telefonhívások és kérdések gyakorisága miatt úgy látjuk, hogy ez a probléma nálunk rendkívül időszerű.

 

A penész szürke, időnként fekete kisebb-nagyobb foltokban, pontokban jelenik meg: ezek a mikroorganizmusok lakhelyei. Ilyen helyeken kiváló feltételek vannak biztosítva a mikroorganizmusok táplálásához, szaporodásához és továbbterjedéséhez. Az eredmény: nagyon egészségtelen, kellemetlen és esztétikailag elfogadhatatlan lakás/életkörülmények. A megtelepedés (penész keletkezésének) okai nagyjából ismertek: A levegő kondenzációja, ami a szigeteletlen külső falak miatt van és a hőhidak. A helyzetet még rontja, ha a helyiségeket gyengén vagy rendszertelenül fűtik, avagy ritkán szellőztetik és gyengén vannak megvilágítva. Elsősorban a nagyméretű bútordarabok mögötti falakat fenyegeti veszély, ha ezeket ritkán mozdítjuk el vagy szellőztetjük. Általában a nagy páratartalmú helyiségek a legveszélyeztetettebbek és azok, ahol nagy a hőmérséklet oszcillációja és a levegő nedvessége, s ez által a kondenzáció mértéke. Ezek természetesen a fürdőszoba, konyha, zuhanyozó és hasonló helyiségek.

 

A MEGOLDÁSKERESÉSKOR ELKÖVETETT LEGGYAKORIBB HIBÁK

1. A fertőzött felületeknek egy másik, közönséges színnel való befestése. Eredmény: Nem sikerül elfedni, és újra nagyon gyorsan megjelennek a foltok. Nem lehet tehát őket ezzel a módszerrel eltűntetni. A mikrobák nagyon ellenállók, nagyon megtelepednek, tovább szaporodnak.

2. A fertőzött felületek újrafestése valamilyen gombakezelő  szer adagolásával festékbe. Eredmény: Lehetetlen elfedni, és a foltok nagyon hamar újra megjelennek a falon. Tehát ilyen módon nem lehet őket eltűntetni. A gombakezelő szerek, amelyeket a festékhez adtak, csak megelőzni képesek a penész kialakulását, viszont a már meglévő mikroorganizmusokat nem képesek megsemmisíteni.

3. Mechanikus eltávolítás, azaz a foltok eltávolítása fertőzött felületről kaparással, dörzspapírral, spatulyával, stb. Eredmény: A mikrobák teljes, azaz mélységi eltávolítása lehetetlen. A mikroorganizmus így könnyen átterjedhet a fal egészséges részeire, ahol nagyon könnyen megtelepednek és tovább szaporodnak.

4. Mosás és vízzel dörzsölés. Eredmény: Lehetetlen a penészt így elpusztítani.

5. Valamilyen homlokzatfestékkel való festés pl. olajos falfestékkel, stb. Eredmény: Csak látszólagos, átmeneti eredmény, szintén gyorsan képződik a penész. A kondenzáció és a mikroszkópikus élőlények hatására a festék megreped és hullani kezd. A festék alatt képződött penész ráadásul fellazítja a festéket, ami leválhat az alapozásról. Ezeknek a festékeknek a rossz páraáteresztő-képességük még nehezebbé teszi a penész kiirtását. 

 

A HELYES ELJÁRÁS

Először is, ennek a problémának egyetlen tartós megoldása az épület külső falainak hőszigetelése (mint amilyen a JUB JUBIZOL hőszigetelő rendszere). Felvetődik azonban még egy lehetőség, amely gazdaságilag sokkal kedvezőbb a felhasználók számára. Ez a megoldás alapjaiban szűntetné meg a problémát, és nagyon lelassítja a penészfoltok újraképződését és továbbterjedését. Ez az eljárás, melyet szigorúan be kell tartanunk a következő:

1. FERTŐTLENÍTÉS – A MIKROORGANIZMUSOK KITISZTÍTÁSA, vagyis megsemmisítése a megfelelő felületeken. Ezt különleges irtószerrel végzik, amely kizárólag a fertőzött falfelületeknek megmentésére szolgál és nem szabad más festékkel vagy egyéb anyagokkal keverni. Mélyen behatol az alapozásba is, és sokféle fali algát és penészt elpusztít. Vízzel oldják 1:5 arányban. Azután ecsettel bedörzsölik a falfelületbe, amíg habozni nem kezd. 6-8 óra múlva a megdolgozott felületeket vizes ruhával jól átmossuk, és ezzel eltávolítjuk az elpusztult mikrobákat. A nagyon fertőzött falfelületeken az egész műveletet meg kell ismételni. Most azonban nem kell lemosni. Az említett szer ALGICID néven van forgalomban.

2. ÚJRAFESTÉS Csak miután fertőtlenítettük a fertőzött falfelületet, és minden mikroszkópikus élőlényt semlegesítettünk, tudjuk újra festeni az immár teljesen száraz, szilárd és tiszta falfelületet. Ekkor kiválasztjuk a különleges, gyárilag gombaölővé tett beltéri festéket. A JUPOL CITRO-t, melynek kellemes citrom illata van, avagy valamely más festéket a JUPOL családból. Ehhez hozzáadják a gomba és penész kialakulása elleni megelőző szert, a JUBOCID-ot. Az így elkészített festéket a kívánt árnyalatban, a klasszikus módon, két rétegben felhordjuk a falra. Eredmény: Meggyógyított falfelület mikroorganizmusok nélkül, védőfestékkel befestve, mely gomba és penészmegelőző szert tartalmaz. Ez a gomba és penészmegelőző szer képes megakadályozni, hogy a fali penész számára kedvező feltételek keletkezzenek. Az újrafestett, száraz felület az egészségre tökéletesen ártalmatlan. Ha a meglévő feltételeket kiegészítjük gyakoribb fűtéssel és szellőztetéssel, az elért eredmény tovább fog tartani.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare