Passzívház

Manapság egyre többet halljuk a szót, de tisztában vagyunk-e pontos jelentésével? A passzívház olyan épület, melyben komfortos hőmérsékletet lehet biztosítani anélkül, hogy aktív fűtési vagy hűtési rendszert alkalmaznánk.

 

A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert. A komfortérzethez szükséges hőmérséklet eléréséhez, a szigetelésnek köszönhetően viszonylag alacsony hőmennyiség utánpótlására van szükség. Ezt a hőmennyiséget többnyire a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kibocsájtott hőből fedezik.

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus Institutot 1996-ban hozták létre. Passzívháznak csak azon épületeket nevezhetjük, melyek megfelelnek a darmstadti intézet hivatalos minősítési rendszerének. Magyarországon 2009-ben adták át az első olyan épületet, mely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal.

A tervezés A hagyományos épületeknél is fontos, de a passzívházaknál talán még lényegesebb a megfelelő tájolás, hogy a téli szoláris energiát a leghatékonyabban tudjuk hasznosítani. A nyári hőség ellen megfelelő árnyékolókkal tudunk védekezni. A falak szerkezeténél kiemelkedő figyelmet kell fordítanunk a megfelelő, leginkább hőhídmentes építőanyag, valamint az extra hőszigetelés alkalmazására. Lényeges elem a tervezésnél a minimum 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű, hőszigetelt ablakszerkezet.

Előnyök Télen-nyáron kellemes hőmérsékletet biztosít nagyon csekély energiaráfordítással, ezáltal a fűtési és hűtési költségek minimalizálhatók. Nem alakul ki huzat, viszont a nagy hatékonyságú szellőző berendezésnek köszönhetően folyamatos a friss levegő biztosítása. A szabályozott páratartalom előnye, hogy a penészedés nem alakul ki az épületben. 

Hátrányok Itt általában meg szokták említeni a magasabb bekerülési költséget, amin ha hosszú távon gondolkodunk, nem tekintenénk hátránynak, mert idővel az energiaköltségek csökkentésével többet spórolhatunk, mint amennyi plusz ráfordítást igényelt az építés. Összességében, ha építkezésen gondolkodunk érdemes eljátszani egy korszerű minőségi otthon tervével, mellyel csökkenthetjük az energiafüggőségünket, valamint a környezetünk védelméhez is hozzájárulhatunk egy széndioxid-semleges épület megalkotásával. Ha a passzívház építése mellett döntünk, akkor mindenkép keressünk fel egy olyan szakembert, aki már tapasztalt az ilyen jellegű épületek tervezésébe, valamint a kivitelezőt is érdemes referenciái alapján kiválasztani. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare