VÍZSZIGETELÉS A HÁZ KÖRÜL

Otthonunkban a víz elleni küzdelem már mindennapossá vált, viszont ha jól megválasztjuk az általunk használt termékeket, és azokat szakszerűen alkalmazzuk, akár 5-10 évre is hátradőlhetünk és élvezhetjük a munkánk gyümölcsét: egy száraz, beázásoktól mentes, kellemes otthont.

Ha jól körbenézünk a piacon, tájékozódunk az interneten és a szakkereskedésekben is gyűjtünk információt, meglepődhetünk azon, hogy a gyártók mely felületekre kínálnak hathatós megoldásokat vízszigetelés terén. A tájékozottsággal nagyon sokat spórolhatunk is, mert elképzelhető, hogy elegendő csak kezelni a felületet egy vízzáró anyaggal és a komplett cserét később is elvégezhetjük.

Szigetelendő felületek

Nagyon fontos a lapostetők szigetelése. Ha az építéskor megfelelő körültekintéssel és szakértelemmel készült el otthonunk fedele, akkor is idővel az időjárásnak leginkább kitett felületek felújításra szorulnak. A meglévő bitumenes szigetelés is sérülhet, és a nagy hőingadozás következtében az éleknél és hajlatoknál esetleg repedések is keletkezhetnek, melyeken a csapadék beszivároghat és fagy esetén ezek a repedések tovább nőhetnek. Ezen repedések javítására egy megfelelően rugalmas, a hőtágulási méretváltozásokat követő átvonó szigetelőanyagot válasszunk. A bitumenes és műanyag hullámlemezeket apróbb sérülés esetén nem feltétlenül kell cserélni, hanem elegendő, ha az erre a célra kifejlesztett szigetelő anyaggal átvonjuk a felületét. Hasonlóképpen a hullám és síkpalák repedéseit is tömíthetjük, valamint a szigetelőanyaggal egyúttal át is festhetjük az elöregedett tetőfedő anyagot. 

A legtöbb vízszigetelő anyagot, melyet a tetőnk szigetelésére és átfestésére használunk, alkalmazhatjuk otthonunk vizes helyiségeinek burkolás előtti szigetelésére. 

Kiemelten fontos és nagyon sérülékeny részek a kémény és a tető találkozáspontjai, valamint a csatorna csatlakozásai, amit egyszerűen vízzáróvá tehetünk a megfelelően kiválasztott anyagokkal. 

 

 

 

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare