Nyitottan a világra

A lakásfelújítás során gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan „apróságokról”, mint a nyílászárók felújítása. Talán nem is mindig véletlenül marad ki a felújítandók listájáról, hiszen mindenki jól ismeri az ezzel járó macerát és kellemetlenségeket. Én úgy gondolom, hogy ne a munkával járó kosz és felfordulás lebegjen a szemünk előtt. Gondoljunk bele, hogy mennyivel kellemesebb érzés lesz egy felújított tiszta ablakon keresztül szemlélnünk a külvilágban történő eseményeket.

 

Műanyag

A műanyagból készült nyílászárók egyre népszerűbbek az otthont építők és felújítók körében. Nagy előnye, hogy különösebb karbantartás nélkül évekig esztétikus tud maradni. Sokszor a felújításukhoz elegendő egy alapos tisztító mosás, mellyel az időközben lerakódott szennyeződéseket el tudjuk távolítani. Ha nagyon makacs folttal találkozunk, akkor  csakis nagy szemcseszámú fi nom csiszolópapírt használjunk, de lehetőség szerint kerüljük a csiszolást, mert nagyon könnyen megrongálhatjuk a műanyag felületet. A rendszeres tisztítással megelőzhetjük a makacs szennyeződések lerakódását. Sokan nem is tudják, hogy létezik megoldás a műanyag nyílászárók átfestésére, de ilyenkor csakis az erre a célra – speciálisan műanyagra – kifejlesztett termékeket alkalmazzunk.

 

Fa

A fából készült nyílászárók talán dekoratívabbak, mint a műanyagból készült társaik, viszont a gondos karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig élvezhessük használatukat. Az újonnan beépített felületeknél eldönthetjük, hogy szeretnénk-e megtartani a faerezet által nyújtott dekoratív felületet, vagy egy vastagabb homogén védőréteggel védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Előbbi esetben választhatunk a gyártók áttetsző bevonatot képző színtelen, illetve számos természetes színben kapható lazúrokat felsorakoztató termékpalettájáról, még utóbbi esetben az olaj- vagy zománcfestékek választékából szemezgethetünk. Ha már meglévő kezelt felületet szeretnénk felújítani, célszerű az előzőleg alkalmazott technológiát választani, azon belül is a legtökéletesebb eredményt akkor érjük el, ha ugyanazt a terméket használjuk, amit a legutóbbi alkalommal. Ezért fontos, hogy ha a dobozt nem is, de a csomagolást vagy címkét megőrizzük, esetleg egy helyre feljegyezzük az otthonunkban használt festékek nevét. Ha esetleg a gyártó már nem forgalmazza az általunk keresett terméket, a szaküzletek képzett eladói biztosan tudnak ajánlani egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező festéket.

Fontos az előkészület

A nyílászárókat kezelés előtt szereljük le és vízszintes felületre fektetve kezeljük. Mindig szereljük le a zárakat és kilincseket, így sokkal könnyebb a megfelelő munkavégzés. Természetesen a tokot/keretet nem tudjuk eltávolítani a falból, itt nagyon ügyeljünk a precíz munkavégzésre, mert nem könnyű a választott anyagot egyenletesen eloszlatni egy függőleges felületen. A megfelelő hatás érdekében mindig tartsuk be a gyártók által megfogalmazott technológiai leírást, melyet a termékek csomagolásán minden esetben feltüntetnek. Ha festék szakkereskedésben vásárolunk, a sokat tapasztalt eladók esetleg még extra tanácsokkal is szolgálhatnak egy-egy termék alkalmazásával kapcsolatban. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare