Összhangban a természettel

Az első emberek kénytelenek voltak barlangokban és nagyobb faodvakban menedéket keresni az időjárás viszontagságai és a vadállatok, ellenségek elkerülése érdekében. Igaz, nem volt nagyon választásuk, mivel a technológiai fejlettségük csak később adott módot rá, hogy lakóházakat építsenek.

 

A ma élő ember hatalmas városokat és toronyházakat épít, de a természettel való összhangot folyamatosan keresi. Ezeket a legnagyobb metropolisban is felfedezhetjük, ha gondosan körülnézünk.

Egyre nagyobb teret hódít az építkezésben ismét a természettel való tökéletes összhang keresése, mely meglátszik a magasabb épületek tetejére telepített zöldterületeken, valamint a föld alá süllyesztett mélygarázsokon, melyeknek felszínén parkokat tudnak kialakítani.

Egyes emberek ennél jóval közelebb szeretnének kerülni a természethez, ezért vidékre költöznek, esetleg egy erdőszéli telket vásárolnak meg, és oda építik fel „zöld” otthonaikat. Sok országban találunk barlangokba vájt, vagy éppen a földbe süllyesztett, növényekkel borított, de mégis modern, a mai ember minden szükségletét kielégítő otthonokat. Egészen extrém építményekkel is találkozhatunk, melyek akár 10 méteres magasságban, egy zöldellő fa sűrű lombjai között bújnak meg, és mégis találhatunk benne fürdőszobát, mosdót, nappalit, konyhát és hálószobát is.

Ezek a remekművek bizonyítják mindannyiunk számára, hogy a modern ember is élhet harmóniában a természettel, attól csak annyi nyersanyagot kölcsönvéve, amennyi tényleg szükséges.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2012. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare