A parkettáról

 

Szakértőnk: Grofcsik György

Épületszerkezeti, Tartószerkezeti szakértő, Épület energetikai tanúsító, Felsőfokú műszaki ellenőr

Falpillér Mérnöki Kft.   

 

 

A parketták egyes elemeinek mérete változó. A méret megválasztásakor a helység rendeltetése, nagysága, a megrendelő anyagi lehetőségei a meghatározók. Az elmúlt időben egyre keskenyebb parkettákat gyártanak, mert alapanyagnak egyre vékonyabb fatörzseket tudnak beszerezni.  A parketta minőségét osztályba sorolással állapítják meg. Az osztályba sorolást nem a méret, hanem az esztétikum határozza meg. Fontos szempont, hogy a kötegekbe szedett parketta elemek mennyire térnek el színben egymástól. Ennek folytán az enyhe színárnyalatúak I. osztályúnak a tarkábbak II-III-IV osztályúnak minősülnek. 

Az egyenetlenné váló felületet a vakpadló korhadása, elöregedése, vagy a közte lévő – általában salak – feltöltés alakváltozása okozza, ezért ebben az esetben célszerű szakemberhez fordulni.  

A parketta anyagának a lakk alatti színváltozását, illetve a faanyag rostjainak anyagmegbomlását általában gombafertőzés okozza. A javítás megkezdése előtt célszerű faanyag védelmi szakértővel helyszínen konzultálni.

Az elemek közötti repedések megjelenése, a még nem teljesen kiszáradt elemek, lerakása utáni száradásának következménye. Ennek a hibának a javítása, illetve a kopott parketták felújítása házilagos kivitelben is megoldható.

A parketta általános vastagsága 22 mm, ebből a koptató réteg mintegy 10 mm. Ennek köszönhetően a lerakás után 3-4 alkalommal átcsiszolhatóak. A felújítása során padlócsiszoló géppel, a durva papírral (60-as) a régi lakkot, és a parkettából 1-2 mm-t, illetve a finom csiszolással (100-120-as papír) további 1 mm rétegvastagságot csiszolnak le. A lecsiszolt keményfa porból, és a parketta lakból összekevert javító masszával kell a parketta közötti repedéseket kitömíteni. Ezt a munkafolyamatot hívják rejbolásnak. A tömítés végén egy nap száradási idő után a tömített felületeket finoman újra kell csiszolni.

A parketta lakkozása oldószeres, illetve diszperziós bevonattal történhet. A diszperziós lakkok a felületnek testes megjelenést kölcsönöznek, és kiemelik a természetes színt. A bevonatok többfajta színárnyalattal rendelkeznek, illetve az elkészült bevonat megfelelő száradási idő után a hagyományos lakkokkal megegyező kopásállóságot biztosítanak a bevont felületnek.

Mivel a parkettát annak természetes hatása miatt vásároljuk, jó tudnunk, hogy ezt a természetességet a diszperziós lakkok jobban megőrzik.  A vízzel való hígíthatóság csak a felhordásig tart, kikeményedés után már nem hígulnak vissza. A szerszámok használat után egyszerűen vízzel könnyen elmoshatók, így többször felhasználhatóak.

Fontos szempont, hogy a vízzel hígítható bevonatok bedolgozásánál, illetve a használat során is kisebb allergikus terhelést okoznak. A gyermekek, akik gyakorta a parkettán játszanak kevesebb, és kisebb allergénterhelést kapnak.

 

Általános meghibásodások:  

a) a burkolat felülete egyenetlenné válik

b) anyaguk szerkezete a lakk alatt megbomlik

c) az elemek között rések keletkeznek

d) a felületi lakkozása megkopik

Grofcsik György 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare