Éltető elemünk a víz

Azt biztosan sokan tudjuk, hogy testünk 70%-a víz, mivel ezt a biológia órán megtanultuk, de az nem biztos, hogy azzal is tisztában vagyunk, hogy a víz az egyetlen olyan élelmiszer, mely nem helyettesíthető semmi mással. A víz nem csak az élet szerves része, hanem annak nélkülözhetetlen feltétele is. Földünk közel háromnegyedét víz borítja, azonban ennek a vízkészletnek a 97%-a sós víz, 3% édesvíz, készletüknek pedig több mint a fele a sarki jégsapkákban fagyott állapotban található meg.

Tények a vízről  A víz forráspontja normál körülmények között 100 fokon van és nulla fok körül fagy meg, azonban a teljesen tiszta („szupertiszta”, semmilyen szennyező anyagot nem tartalmazó) víz akár -48 fokig is lehűthető anélkül, hogy  jéggé alakulna. Egy felnőtt ember, akár napi 11 liter vizet is meg tud inni. Az emberi szervezet étel nélkül hetekig, akár 40-50 napig is életben maradhat, viszont a víz megvonása már 4-5 nap után végzetes lehet.  

A víz, mint oldószer Szerencsére a festékgyártók is egyre gyakrabban fordulnak a vízhez, legújabb termékeik készítésénél, hiszen a víz nagyszerű oldóanyag. A gyártástechnológiák fejlődésével egyre több gyártó kínál vízbázisú termékeket. Ennek egyik oka a nemzetközi környezetvédelmi szabályok, a másik pedig a környezettudatos vásárlók kiszolgálása. Szerencsére a mai ember felismerte a környezet védelmének fontosságát, így tudatosan keresi azon termékeket, melyekkel a legkisebb terhelést okozhatja a természetnek. A gyártók ezen igények kielégítésére sorra fejlesztik ki az eddig gyártott termékeik vízzel hígítható alternatíváit.

Ezen termékek nagy előnye a környezeti szennyezés csökkentésén túl, hogy használat után az edényeket és szerszámokat hígító helyett elég csak vízzel elmosni. Másik hasznos tulajdonságuk, hogy beltéren száradásukkor nem bocsájtanak ki olyan kellemetlen szagot, mint a legtöbb oldószeres termék.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

 

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare