Burkoljunk!

Ha már belevágunk otthonunk felújításába, érdemes végiggondolni, hogy a festékkel bevont falak újrafestésén kívül a csempézett helyiségek fiatalítását is elvégezzük. Ha belefér az időbe és a költségkeretbe, akkor érdemes egy nagyobb renoválást végezni, mert így csak egyszer szükséges összepakolnunk, letakarnunk a bútorokat, és egyszer kell átélnünk a felújítással járó felfordulást.

Amennyiben költséghatékonyak szeretnénk lenni, akkor a vizes helyiségek közül érdemes a konyhával kezdeni, ugyanis általában itt található a legkisebb csempézett falfelület. A leggyakrabban csak a pult feletti 50-60 cm-es részt, illetve konyha- pult és a felső szekrény közötti, valamint a tűzhely és a mosogató melletti falfelületet látják el burkolattal, ugyanis ezek a helyek szennyeződnek a legjobban, így fontos a könnyű tisztíthatóság. Mivel nem az egész falat burkoljuk, így a költségvetésből még akár egy-két dekor csempét is vásárolhatunk, melyeket kellő gondossággal elhelyezve otthonosabbá, egyedibbé tehetjük a felületet.

A burkoláshoz szükséges anyagmennyiséget még otthon számoljuk ki és tegyünk hozzá 8-10% tartalékot, mert a vágások és esetleges törések miatt mindig lesz egy kis veszteség. Ha tehetjük, akkor érdemes az egész mennyiséget egyszerre megvásárolni, így kicsi a valószínűsége, hogy színárnyalatbeli eltérések lesznek, mert így egy gyártási sorozatból szerezhetjük be a burkolatot. Érdemes arra is gondolni, hogy tegyünk félre egész darabokat a későbbi javításokra, mert az sem teljesen biztos, hogy még lehet majd kapni az általunk vásárolt mintát.

A konyhákban divatos és nagyon dekoratív felület kialakítását teszik lehetővé a kisebb osztású 10×10 cm-es csempék.  Az ilyen burkolatok elkészítése általában precíz és hozzáértő szakembert igényel. Alternatívaként választhatunk a kedvezőbb árú nagyobb, pl.: 20×20 vagy 25×50 cm-es, de osztott felületű lapokat. Könnyebb és gyorsabb a munka a nagyobb felületű csempékkel és a fugázás elkészülte után, nehezen észrevehető, hogy nem apró, különálló lapokból készült.

Az is előfordulhat, hogy a burkolólapokat nem szeretnénk lecserélni, de jó lenne egy kicsit változtatni, feldobni a régi megjelenést. Ebben az esetben szóba jöhet a fugák felújítása. Önmagában a fuga nem nagy felületű, de egy kis színváltozással teljesen megváltozik a felület kinézete. Van lehetőség a fugák cseréjére, ám ez költséges és időigényes munkafolyamat. Ennél egyszerűbb megoldás, ha a piacon kapható fugafelújító termékek alkalmazásával varázsoljuk újjá és egyedivé a csempéket összekötő felületet. 

Tipp!  A burkoláshoz szükséges anyag-mennyiséget még otthon számoljuk ki és tegyünk hozzá 8-10% tartalékot, mert a vágások és esetleges törések miatt mindig lesz egy kis veszteség.  

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare