A kerítés: Véd és díszít

Elsődleges feladata a birtokvédelem és a kíváncsi tekintetek távoltartása, viszont az új anyagok és gyártási technológiák megjelenésével egyre nagyobb szerepet kap otthonunk díszeként. Tökéletes kiegészítője lehet kertünknek és házunknak, ha olyan anyagból alkotjuk meg, mely harmonizál otthonunk megjelenésével.

A teljeség igénye nélkül szeretnék bemutatni néhány anyagot, melyek talán a legnépszerűbb építőelemek, de természetesen a birtokhatároló anyaga bármi lehet, csak a fantáziánk és a képességeink szabhatnak határt a számtalan felhasználható anyag alkalmazásának.

Kovácsoltvas  

A kovácsoltvas kerítésnél rengeteg forma áll rendelkezésünkre. A gyártók rengeteg mintát és kialakítást kínálnak, de saját ötleteinket is meg tudják valósítani. Természetesen a kézzel készített kerítéselemek nem tartoznak az alacsony árkategóriába, viszont egyediségükkel és minőségükkel méltó díszei lehetnek otthonunknak.

Drótháló

Talán az egyik legelterjedtebb és egyben legolcsóbb megoldás, ha a birtokhatárt fonott dróthálóval vesszük körbe. Az elkészítéshez 2,5-3 méterenként betontuskóba ágyazott oszlopokra van szükség. Ezek lehetnek fémből, fából vagy akár betonból is. Ezekre az oszlopokra erősíthetjük a vezérdrótokat, melyeket speciális elemekkel feszíthetünk meg. Ezekre a vezérdrótokra rögzítjük a drótfonatot, mely lehet horganyzott, vagy műanyag bevonatú is.

Fakerítés  

A fa nagyon kedvelt építő elem. Népszerűségét talán a természetességének és a könnyű megmunkálásának köszönheti. Sokan alkalmazzák a beton, ill. kovácsoltvas elemekkel variálva. Bármely anyagból is készül el a védelmet szolgáló kerítés, a felújításra és az állagmegőrzésre mindig fordítsunk kellő figyelmet, hogy sokáig őrizze és díszítse otthonunkat.

Betonkerítés

Ha szeretnénk távol tartani a kíváncsi szemeket is, akkor remek megoldás lehet az előre gyártott beton elemekből készített telekhatároló. Az elemekhez kialakított beton oszlopok mindkét oldalán „U”-alakú vájat található, melybe felülről csúsztathatjuk bele a sima, esetleg különböző mintákkal díszített elemeket, melyet saját ízlésünknek megfelelően festhetünk.

Táblás drótkerítés  

Az előre gyártott elemeknek köszönhetően gyorsan telepíthető, a speciális oszlopok távolságát a táblák szélessége határozza meg. Az oszlopokra az erre kifejlesztett rögzítő elemekkel erősítjük a táblákat, melyeknek feszítésére nincs szükség.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare