Fafelületek otthonunkban

A fa – mint alapanyag – igen népszerű az otthonunk belső terének kialakítása során. A fa természetes anyag, harmóniát és melegséget sugároz. Széles körű felhasználhatósága lehetőséget teremt otthonunk egyedi és praktikus kialakítására.

Fa falburkolatok  

Többféle célunk is lehet a burkolati elemek felhelyezésével. Dönthetünk úgy, hogy faburkolattal takarjuk el a falhibákat, de megtörhetjük egy fal egyhangúságát is lambéria felrakásával. A felületet akár teljes egészében bevonhatjuk, vagy csupán egy bizonyos részét. Nagyobb igénybevételnek kitett fal praktikus dísze lehet a lambéria (pl. ágyunk fejrésze mögött, étkezőgarnitúra mellett, ülőgarnitúra mögött) mert amellett, hogy dekoratív megjelenést biztosít, megvédi a szennyeződésektől.

Tipp Amennyiben szeretnénk megtartani a fa természetes-, eredeti színét, használjunk bevonására lakkot.

Fa mennyezeti burkolatok

Igazán otthonos és meleg hatást érhetünk el fa alapanyagú mennyezeti burkolat, vagyis álmennyezet használatával. Az álmennyezet azon kívül, hogy megtöri a plafon sivárságát, hangszigetelő hatással bír és a tér csökkenésével még a fűtésszámlánk is alacsonyabb lehet. Fokozhatjuk a hangulatot, ha a fa álmennyezetbe világítás is kerül pl. spot lámpa, vagy a manapság egyre jobban kedvelt és energiatakarékosabb alternatívája a LED világítás.

Fa padlóburkolatok  

Rendkívül meleg hatású padlóburkoló anyag a fa. Legelterjedtebb formája a parketta, de ezen kívül hajópadlót, svédpadlót és deszkapadlót is előszeretettel alkalmaznak a lakóhelyiségek burkolásakor. A tömörfa padlók meglehetősen időtállóak, jó hő- és hangszigetelők, egyszerű a tisztításuk. És végül egy jó tanács. Fa alapanyagú burkoló elemek esetén mindig használjunk szegőlécet a faburkolat „lezárására”.

Tipp Beépített szekrények, padlózati emelvények, kiugró falrészek vagy pultok borítására bátran használjuk a fát alapanyagként.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare