EGY KÜLÖNLEGES ALAPANYAG A FA EGYEDI VONÁSAI

A fáknak számtalan dolgot köszönhetünk. A lombkoronájuk rengeteg állatnak nyújt otthont és táplálékot, akárcsak a törzsük és a gyökerük. Emellett persze mi, emberek is hálásak lehetünk ennek a növénynek, hiszen a légkör oxigéntartalmát jórészt a fák biztosítják – tehát lényegében az életet magát köszönhetjük a fáknak. 

És emellett rengeteg gyönyörűséget is tartogatnak  

A kivágott, vagy elpusztult fákból rengeteg dolgot készítenek szerte a világban. Ezek biztosítanak alapanyagot többek között hangszereknek, bútoroknak, házaknak, művészeti alkotásoknak. És ezek mindegyike egyedi, és megismételhetetlen.

Hogy mégis miért?  

A fák törzsei a növekedésük közben folyamatosan változnak, mind a külsejük, mind a belsejük egyedivé formálódik. Amint darabokra hasítjuk, máris szembesülhetünk ezzel, és megtapasztalhatjuk a különleges megjelenést. 

Lássuk most, milyen jellegzetességeknek köszönhető ez a látvány   

Az évgyűrűk  

A fa keresztmetszetén szabad szemmel is látható karikák a vastagodás során, évről-évre alakulnak ki. Ezt már régóta felismerték az emberek, és kezdettől fogva ennek segítségével állapították meg a fák életkorát. Ezek a trópusi fafajok esetében nem alakulnak ki, de a száraz és a csapadékos időszakok váltakozása az évgyűrűkhöz hasonló növekedési zónákat eredményez.

Edények  

A fa metszetén, szabad szemmel látható likacsokat, vagy hosszirányú karcokat edényeknek nevezzük. Ezek állhatnak egyesével, de akár egymás mellett több is megtalálható belőlük. Sokszor csak mikroszkóppal láthatóak, de minden esetben hozzájárulnak az egyedi megjelenéshez.

Bélsugarak  

A szabad szemmel látható, sugárszerűen szétágazó vonalak a fa metszetének középpontjából indulnak. Ezek színe a növény alapszínénél világosabb, sötétebb, vagy vele azonos is lehet.

És ezek mellett még az ún. gyantajáratok, parenchimák, gesztek és szíjácsok is hozzá járulnak az egyedi megjelenéshez.

És mindez a megfelelő kezeléssel sokáig élvezhető  

A lazúrok tartós védelmet biztosítanak a különböző fafelületek számára, kihangsúlyozzák azok textúráját és egyedi vonásait. Emellett pedig időjárásálló és UV védelmet is nyújtanak, így biztosítva a tökéletes meg jelenést – évtizedeken át.    

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare