ÁRTALMAS ANYAGOK A LAKÁSBAN? Festékek és a VOC tartalom

Sokan egyetlen mentsvárukként tekintenek az otthonukra, ahol semmi probléma nem érheti őket. Ez az a hely, ahol nem lehetne részünk meglepetésekben, ahol abszolút biztonságban érezhetnénk magunkat – de sajnos ez nem mindig van így. A mesterségesen létrehozott környezetben lépten-nyomon a kémiai ipar termékeibe ütközünk, amelyek bizony egyes esetekben akár komoly gondokat is okozhatnak. 

Ott rejlenek például a festékekben

A hagyományos festékek összesen mintegy 10.000 vegyi anyagot tartalmaznak. Ezek a káros anyagok az illékony szerves vegyületek közé sorolhatóak, amik összefoglaló neve VOC.

Hogy mi is ez pontosan?  

A VOC-anyagokban instabil, széntartalmú vegyületek találhatóak, amik könnyen elpárolognak és a levegőbe kerülve mérgezőek lehetnek. Ilyenkor ugyanis reakcióba lépnek más anyagokkal, így a légszennyezéshez és egyes betegségek kialakulásához vezetnek. A legtöbb esetben légzőszervi problémákat okoznak, de emellett fejfájást, kimerültséget, mellkasi fájdalmat, szemkönnyezést vagy akár szédülést is előidézhetnek.

Éppen ezért kell tudatosan festéket választani

Nem elég csupán a színre fektetni a hangsúlyt, a megfelelő termék kiválasztásában a VOC-tartalom megvizsgálása is sokat segíthet. Az egyes problémák elkerülése végett érdemes olyan terméket választani, aminek a lehető legalacsonyabb a károsanyag-tartalma. Ezt az összetételnél ellenőrizhetjük, ahol az illékony vegyületek tömege gramm/ liter mértékegységben található meg. Ennek határértéke az EU-ban 30 gramm literenként, tehát ennél magasabb tartalmút semmiképp ne válasszunk.

Mit tehetünk a probléma elkerüléséért?  

Az első és legfontosabb, hogy a festék választásakor vegyük figyelembe annak VOC-tartalmát. Emellett pedig további trükköket is alkalmazhatunk a betegségek elkerülése érdekében.

• Ügyeljünk arra, hogy használat közben a lehető legkevesebb oldószert lélegezzük be, tehát a festést minden esetben száraz, ugyanakkor nem túl meleg időben végezzük.

• A frissen festett szobában ne tartózkodjunk túl sokat, hiszen ilyenkor, a száradás közben párolog el a legtöbb káros anyag a festékből.

• Szellőztessünk sokat, így az esetleg elhasználódott levegőt folyamatosan frissíthetjük. Egy kis odafigyeléssel, sokkal biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Ne feledkezzünk meg a festékek gondos kiválasztásáról, és folyamatosan tartsuk szem előtt a megelőző lépéseket.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader