BELTÉRI FALFESTÉKEK VESZÉLYEI

Az élhetőbb környezet védelmében és az innováció jegyében a Poli-Farbe 2011 tavaszán piacra vezette a Poli-Farbe Platinum falfestékek legújabb generációját, amely már nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet és olyan kémiai vegyületet, ami formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására fejlesztettek ki. Ennek apropóján kérdeztük a beltéri festékekről Magasházy Györgyöt, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. szakértőjét.

A válság miatt az emberek többsége egy szobafestéssel oldja meg a lakásfelújítást. Mi alapján döntenek a vásárlók?

Magyarországon az 1960-70-es években kezdett el nagy mennyiségben elterjedni a diszperziós falfesték. Ez a festéktípus a világon az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott és felhasznált festék. Igen nagy a választék, ezért nehéz a döntés, hogy melyik a legmegfelelőbb. A legtöbben talán az ár alapján döntenek, azt követően pedig az ár-érték arány, a márka (gyártó) és az esztétika (színes falfestékek) alapján választanak. Egy igazán tudatos vásárló is legfeljebb a gyártói közlésekre hagyatkozhat, és igyekszik olyan terméket választani, amelyik a környezetre és az egészségre a lehető legkevesebb szintetikus vegyi anyagot tartalmazza. Ehhez azonban nincs mindig elegendő információ, hiszen a legtöbbször ez a kérdés fel se merül, mivel a vízzel hígítható festékekről az terjedt el a köztudatba, hogy teljesen ártalmatlanok.

Melyek azok az összetevők, amelyek kockázatot jelentenek?

Nagyon kevesen vannak, akik egy beltéri falfesték esetében a veszélyességét veszik figyelembe. A festékek csomagolásán jelenleg csak V.O.C. tartalom (Illékony Szerves Komponens) feltüntetése kötelező. Minél kisebb ez az érték, annál kevesebb a kipárolgó „veszélyes összetevő”. A festékekben van egy további adalék, amelyről a gyártók nem közölnek információkat. Ez pedig a konzerválószer, amely a festék hosszabbidejű tárolását teszi lehetővé. Minél hosszabb ez az idő, annál hatékonyabb, vagy annál több konzerválószert tartalmazhat egy diszperziós festék.

A formaldehid mennyire van jelen a festékekben?

Konzerválószerként a leggyakrabban ún. formaldehid donorokat alkalmaznak, amelyből a tárolás során folyamatosan szabadul fel formaldehid, ami elpusztítja a jelenlevő baktériumokat és a penészgombákat. A formaldehid nagyon hatékony, így már kis koncentrációban is kifejti hatását. Azonban egy szoba festésére 10- 20 liter festéket is felhasználunk így már elegendő formaldehid kerül a szoba levegőjébe ahhoz, hogy ez gondot okozhasson a gyerekekre, vagy az érzékeny, egyébként is már allergiával küzdő felnőttekre nézve.

Milyen káros hatásait ismerjük a formaldehidnek?

A formaldehid töményen rendkívül veszélyes, maró hatású. Lenyelve, belélegezve és a bőrön keresztül felszívódva is ártalmas. Ingerli a nyálkahártyát, túlérzékenységet okozhat és azon kívül humán rákkeltőként van osztályozva. Sokat lehet hallani a fűfélék (parlagfű, mint fő ellenség) allergizáló hatásáról, de a vegyi anyagokról nem sok szó esik. Hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a kérdést.

Mely festékekben nincs formaldehid?

Egy diszperzió tartalmú festék estében nehéz kijelenteni, hogy egyáltalán nem tartalmaz formaldehidet.  A „bio”vagy „öko” festékek és az ezüst tartalmú konzerválószereket tartalmazó festékek esetében nagyon alacsony a koncentráció. Az ilyen festékek száradása közben nem szabadulnak fel, vagy csak kis mennyiségben, ártalmas vegyi anyagok.

Tapétázzunk vagy fessünk inkább? Melyik jár kevesebb egészségügyi kockázattal?

Talán a legtöbben nem is gondolják, hogy a papírtapétákat is kezelik penész gátló szerekkel, amelyekből ugyancsak felszabadulhat a formaldehid. A tekercses kiszerelésű tapétákról szóló MSZ EN szabvány 120mg/kg mennyiségben szabja meg a maximálisan megengedhető formaldehid tartalmat. A tapétákon feltüntetik a négyzetmétertömeget, de az biztos, hogy akár több kiló tapétát is felragasztunk egy közepes méretű lakásba. Ha a kibocsátható veszélyes anyag mennyiségét átszámítjuk a lakás térfogatára, akkor kiderül, hogy esetenként több formaldehid kerülhet a légtérbe, mint festéskor…

Milyen időszakban érdemes leginkább festeni a szobát?

A legtöbben tavasszal és nyáron végeznek ilyen tevékenységet, amikor gyorsabban szárad a festék. Sokan gondolják úgy, hogy a baba jövetele előtt mindenképp szükséges egy tisztasági festés és új bútor. Mindegyik rejt kockázatot! Hiszen a bútorokhoz is használhatnak olyan alkotókat, amelyekből szintén kipárologhat a formaldehid. Az OSB lap az MDF lap, de még a parketta is tartalmazhat jelentősebb mennyiséget ebből az anyagból. A formaldehid levegőbe jutását a meleg, nedves környezet jobban elősegíti. Az ilyen munkákat követően ne csak a száradási időszakban, hanem több napon keresztül végezzünk intenzív szellőztetést.

Milyen festéket válasszunk ezek szerint a gyerekszobához?

Az újszülöttekre igyekszik mindenki nagyon odafigyelni, de vajon birtokában vagyunk-e a tudásnak, hogy mire kell, kellene figyelni. Azt hiszem, hogy a válasz: nem. Vannak, akik persze tudatosan választják a bio vagy öko festékeket, esetleg a meszelést választják. Mindegyik jó döntés lehet, ha valóban azt kapják, mint amit feltüntetnek a csomagoláson. A mészfesték ma már a legtöbb esetben tartalmaz diszperziót, ami javítja a mész bevonat tulajdonságait, de ezáltal ugyanazok az illékony komponensek megtalálhatók benne, mint egy diszperziós falfestékben. Javaslom, hogy olyan bababarát festéket használjanak, amit a gyártók kifejezetten ilyen célra ajánlanak.

Úgy általában a magyar vásárló mennyire tudatos a vegyi anyagok területén?

Az emberek többsége hajlamos gyorsan elfelejteni a kémia órán tanultakat, ezért a csomagoláson, címkén feltüntetett vegyületnevek a többségnek nem mond semmit.

KR

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader