Bemutatkozik a MAGYAR FESTÉKGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (MAFEOSZ)

Mi is a festék?  

A festék olyan kötőanyagot tartalmazó folyékony (oldat, emulzió vagy szuszpenzió) vagy szilárd (por) anyag, amelyet viszonylag vékony rétegben alkalmaznak a felület védelmére, dekorálására. A festékfilm képződése a felületre történt felvitel után történik meg. 

A festékek az 1920-as évekig teljesen természetes alapanyagokból készültek. Kötőanyaguk növényi olajok, gyanták vagy állati eredetű termékek. A pigmentek és töltőanyagok is csak főképp őrléssel, kis arányban égetéssel kerültek feldolgozásra.

Meglepő módon az iparszerű szintetikus kötőanyagok kifejlesztését az első világháború után kitört békének köszönhetjük. A lőpor gyártásához szükséges lőgyapot (nitrocellulóz) már nem talált felhasználóra, a felhalmozódott gyapottal kellet csinálni valamit. Így született meg a lakkgyapot, a nitrolakkok alapanyaga. A 20. század 60-as évekig a festék gyakorlatilag oldószeres festéket jelentett, míg ez napjainkra jelentősen átfordult a vizes bázisúak javára. Talán az oldószeres átvonó festékek tudták magukat tartani, de itt is a jogszabályi behatások miatt (illékony szerves vegyületek, kobalt, MEKO, REACH, stb.) az arányuk tovább fog csökkenni.

Magyarországon, mint egy 100 éve folyik iparszerű festékgyártás. Jelenleg is több mint 20, köztük két nagy (10 Md HUF körüli árbevétellel rendelkező) cég van, a többi közepes és kis vállalkozás, akik a hazai festékfelhasználás kb. felét állítják elő. (Az import jelentős része az iparban felhasznált festékek: autók, háztartási eszközök, alkatrészek bevonó anyagai.) A dekorációs festékeket a márkanév és az ár adja el, az iparban a partnerség, minőség és az ár dominál.

A Magyar Festékgyártók Országos Szövetsége 1999-ben alakult társadalmi szervezet, szakmai szövetség, amely a festékiparban érdekelt cégeket fogja össze és képviseli, szolgálja érdekeiket.

 

A MAFEOSZ vezetősége  

Elnök:  Miavecz István (PPG Trilak)

Társelnök, igazgató:  Söptei Csaba (Skvalipro kft.)

Elnökség:  Bognár János (Festék Kutató kft.)

Egry Csaba (Egrokorr Zrt.)  

Mezőcsáti László (Poli-Farbe kft.)  

Miavecz István, elnök  

Nagyné Gergely Ildikó (Győrlakk Zrt.)  

Söptei Csaba , társelnök, igazgató

Állandó meghívott:  Miskucza Oktávián (HSH Chemie)

Ellenőrző Bizottság:   Turi László (Festék Bázis Zrt)

Megyesfalvi Árpád (Mefiert Hungária kft.)

Zsulyevics Iván (Magyarlakk kft.)

Műszaki Bizottság: vezető:  dr. Falábú Dezső (Poli-Farbe kft.)     

 

Mik a MAFEOSZ fő célkitűzései?  

• szakmai érdekek képviselete hatósági szerveknél és a jogalkotásban

• a festékipar nemzetközi szakmai képviselete

• a festékipar általános érdekeit segítő információs és prognosztikai rendszerek működtetése

• a festékipar környezetvédelmi tevékenységének koordinálása és az ehhez kapcsolódó társadalmi megítélés alakítása

• a festékipar általános kereskedelem-politikájának (vám, termékdíj, mi-nőségvédelem, fogyasztóvédelem, stb.) összehangolása

• a festékipar társadalmi megítélésének  javítása, kapcsolattartás a tömegkommunikációs szervezetekkel.  

A szakmai szövetségek  

Minden, magára adó és érdekeit érdemben képviselni akaró szakma előbb-utóbb létrehozza önkéntes alapon működő érdekvédelmi és információkat nyújtó szövetségét. A nem alapító tagok később beléphetnek, ha elfogadják a szövetség „alkotmányát” és a tagok egyetértenek a belépni szándékozó eddigi tevékenységével.

Például a Magyar Vegyipari Szövetség  (MAVESZ) képviseli a magyar vegyipar jelentős részét, részt vesz jogszabályok alkotásában, véleményezésében, képviseli a tagokat hazai és nemzetközi fórumokon. (Nem a teljes vegyipart fedi le, mert a gyógyszeripar illetve az ásványolajipar külön szövetségekbe tömörült, speciális érdekeiket képviselve, de együttműködnek közös érdeklődésre számot tartó ügyekben.)

A hazai festékszövetségnek (MAFEOSZ) vállalkozások a tagjai, összesen 31 cég: gyártók, festék importőrök és alapanyag forgalmazók.

 

Főbb partnereink  

A Magyar Vegyipari Szövetségnek társult tagja vagyunk, hiszen ők jól tudják képviselni a teljes vegyiparral összhangban álló festékipari érdekeket is és információt szolgáltatnak a hazai jogalkotás aktualitásairól.

Az Európai Festék, Nyomdafesték és Művészfestékgyártók Szövetségének (CEPE) „rendes” tagjaink a tagjai, míg a rendszeres kapcsolatot a MAFEOSZ tartja velük. Főképpen úgynevezett „műszaki jogi” kérdésekben szolgáltatunk egymásnak információt. Ilyenek a CLP, REAH, biztonsági adatlapok, biocidok és egyéb területek középtávon várható európai szabályozásairól kapunk tájékoztatást.

A német festékszövetséggel  (VdL) évente találkozunk és beszéljük át a világ, Európa és a két ország festék vonatkozá-sú statisztikai adatait, az aktuális és fontos történéseket és eszmét cserélünk a szövetségi munkáról. 

 

 

 

 

Mit NEM csinál a MAFEOSZ?  

Nem fejleszt, nem gyárt, és nem értékesít festékeket és csatlakozó termékeket, nem reklámoz konkrét termékeket. Nem állapít meg piaci stratégiákat, nem konzultál árakról, sem pedig vevőkkel kapcsolatos egyéb információkról tagjai között.

A MAFEOSZ tevékenysége  

Statisztikai adatgyűjtés és szolgáltatás

Kapcsolat hazai kormányzati szervekkel, hatóságokkal  

Tagjaink és az iparág érdekében tárgyalunk a megfelelő szervezetekkel egy-egy kritikus kérdésben. Ilyen volt például a CLP egyes pontjainak értelmezése (elkerülendő több tíz millió HUF értékű átcímkézést) vagy a festékek építési terméknek nem minősítése.

 

Információcsere

Továbbítjuk tagjaink felé a hatóságoktól, partnereinktől származó tájékoztatásokat és a kérdésekre megadjuk a válaszokat. Oktatás, képzés, tájékoztatás Az elmúlt években többek között a következő témákban tartottunk tájékoztató előadásokat tagjaink számára:

REACH és CLP teendők.

Biocid rendeletek.

Az olajár hatása az alapanyagok (és a festékek) árára.

A fogyasztóvédelem működése.

Az építőipar helyzete és kilátásai.

Középtávon várható európai szabályozások (beltéri levegő minőség, közös Európai Tanácsadó Testület/Mérgezési Központ létrehozása, bizonyos anyagok tervezett korlátozása a festékekben).

Termékek környezetvédelmi lábnyoma.

Termék minőség, környezetvédelem, egészségvédelem  

Az európai és hazai jogszabályok igen komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felhasználóhoz kerülő termékek minél biztonságosabbak legyenek. EZZEL A FESTÉKIPAR IS EGYETÉRT. Nem egyszerű azonban azonos minőségű anyagokkal helyettesíteni a veszélyességük miatt betiltott vagy az ipar által önként nem használt anyagokat. Példaként hozom fel az ólomvegyületeket, amelyek közül már csak hírmondó maradt a festékekben, de a mínium korrózió gátló tulajdonságait azonos áron és minőségben szinte lehetetlen elérni. De: egészségkárosító hatása miatt ki kellet vonni a forgalomból. Sok, a szakmában használt vegyület van szigorú vizsgálat alatt, amelyek ha végül is korlátozásra kerülnek, helyettesítésük jelentős fejlesztőmunkát igényel az alapanyag beszállítóktól és a festékipartól, ár és festék minőség kompromisszumok árán. ű

Folyamatban lévő akciók, tevékenységek  

Felmérjük tagvállalataink helyzetét, jövőképét a MAFEOSZ fókuszának finomítása érdekében. Részt veszünk a festékipar legfontosabb fehér pigmentje, a titán-dioxid elleni toxikológiai támadás kivédésében. Munkacsoport jött létre a megbízható festékminőség kommunikációjára a vevők megfelelő tájékoztatása érdekében.  

 

SÖPTEI Csaba  

társelnök, igazgató MAFEOSZ   

mafeosz@mafeosz.hu

www.mafeosz.hu                               

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader