Egyszerűen nagyszerű: A HÁLÓ

A pihentető alvás elengedhetetlen minden ember számára, de koránt sem mindegy milyen környezetben hajtjuk nyugovóra fejünket. A külső zavaró tényezőkön kívül (például hang- és fényhatások) a körülöttünk lévő tér is nagyban befolyásolja, az alvás minőségét.

A tökéletes hálószoba 10 pontja  

1.  Mielőtt vásárlásba kezdenénk, fontos a tervezés. Az alaprajz nemcsak a bútorok ideális helyének megtalálásában segít, de azt is látni fogjuk, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre, így sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

2.   Kiemelten fontos a tökéletes matrac kiválasztása. Ma már rengeteg különböző modell közül választhatunk, amik kielégítik egyéni igényeinket, ezért szánjunk elég időt a megfelelő matrac kiválasztására. Ez hosszú távú befektetés, ami az egészségünkre is kihatással van.

3.   A jó minőségű ágyneműk és huzatok nagyban hozzájárulnak komfortérzetünkhöz. A minőségi darabok hosszú ideig kitartanak, és kevésbé látszik rajtuk az idő múlása.

4.  Gondolkozzunk el a hálószoba világításán. Nem célszerű egy lámpával megvilágítani a teret, hiszen ez a szoba az alváson kívül egyéb funkciókat is elláthat. A hangulatvilágítás és az olvasólámpák barátságossá és praktikussá teszik a teret.

5.   Az anyagok kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy kellemes, meleg, puha vagy épp friss hangulatot keltsenek. Télen a műszőrmék és kötött anyagok segítenek abban, hogy melegebbnek érezzük a helyiséget, nyáron pedig az egyszerű fehér, pamut ágyneműhuzat segít elviselni a hőséget.

6.  A hálószoba színeinek kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni egyedi igényeinket, tulajdonságainkat. A hálószoba lehet a pihenés szentélye, világos, fehér, természetes színekkel, vagy forró összebújások helyszíne sötétebb, meleg színekkel.

7.   A tévét, számítógépet és mindenféle elektronikai berendezést hagyjuk a hálón kívül. Nem oda való és az alvást sem segíti elő. Sokkal kevésbé pihentető a tévé zaja mellett aludni, mint egy csendes szobában. Az éjjeli céges e-mailek olvasását, ha tehetjük, hagyjuk meg másnapra.

8.   A megfelelő árnyékolásról is gondoskodjunk, ugyanis nem mindenki szeret a nappal együtt kelni. Az emberi szervezet ugyanis automatikusan felébreszti önmagát, ha megnő a fénymennyiség. Ma már számos lehetőségünk van erre: redőnyök, reluxák, rolók, roletták, sötétítőfüggönyök stb. 

9.   Ha zajos környéken található a ház/ lakás, érdemes lehet hangszigetelni a szobát, akár utólag is.

10.   A dekorációra itt is érvényes, a „kevesebb néha több” elve. Nem érdemes túldíszíteni, túlzsúfolni a szobát, mert a végeredmény gyakran kaotikus, ami cseppet sem megnyugtató és pihentető. Pár ízléses kiegészítő: egy virág, néhány kép vagy gyertya bőven elég.

A ti hálószobátok elég pihentető? 🙂

 

Varga Anikó

lakberendező   

varga.aniko112@gmail.com  

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader