ELŐTÉRBEN A LÁBAZAT

A lakóépület lábazati részének burkolása, hőszigetelése cseppet sem elhanyagolható része az építkezés munkálatainak, hiszen ezek a felületek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Amellett, hogy folyamatosan áztatja a járdáról, földről felverődő csapadék, gyakran sokkal nagyobb mechanikai serüléseknek van kitéve, mint a homlokzat többi része. Így aztán a hiedelmek ellenére nagyobb odafigyelést érdemel, mint azt elsőre gondolnánk.

A megfelelően kiválasztott és felhordott alapvakolaton fedőbevonatként érdemes vízlepergető tulajdonságú, viszonylag rugalmas felületet biztosító, nedvességet kizáró lábazat festéket vagy vakolatot alkalmazni. A lábazati vakolatok – a homlokzatihoz hasonlóan – különféle szemcsenagyságban kaphatók és igen dekoratív és tartós bevonatot biztosítanak az épület lábazati részén.

A lábazatok hőszigetelésére alkalmazott anyagoknál is alapvető szempont, hogy minden esetben csak a nedvesség felvételére nem érzékeny XPS vagy formahabosított expandált polisztirolhab kerülhet beépítésre. A hőszigetelést a lábazati vízszigetelésre kell ragasztani, éppen úgy, ahogy a pincefalaknál, de javasolt ezen kívül a lábazati vízszigetelés felső éle menti mechanikai rögzítés is.

Gyakori hiba, hogy a lábazati vakolat felhordása nem szakszerű módon készül, például kimarad a hőszigetelés felületére ragasztandó háló. Ilyen esetekben fordul elő, hogy a vakolat a hőszigetelés illesztési hézagainál megreped, majd ha a repedésekbe nedvesség jut, a vakolat le is jön. Ha a lábazati hőszigetelés elé szerelt burkolat kerül, könnyebb a helyzet, ekkor ugyanis csak arra kell ügyelni, hogy az alsó 20-30 cm-es mezőben a lábazati vízszigetelést ne szúrják át a burkolat rögzítésekor. Ennek megoldására már léteznek konzolos rögzítő elemek, csak megfelelő szemlélet kell a kivitelezőtől. A lábazat feletti szakaszon, ha szükséges, már át lehet térni az expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagok beépítésére.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader