Fafelület felújítása

 A kültéren alkalmazott faszerkezeteink festése időnként felújításra szorul. Bármilyen gondosan is végeztük el a festékbevonat felhordását, az időjárásnak kitett felületeket az UV-sugárzás, a csapadék, a nagy hőingadozások és a mechanikai sérülések előbb-utóbb annyira igénybe veszik, hogy a festékréteg kopik, repedezik vagy el is válik a felülettől. Ezért időről-időre felújításra szorulnak ezek a szerkezetek.

Amennyiben a felületen lévő festékréteg erősen repedezett és hólyagos, akkor azt célszerű teljesen eltávolítani. Erre az egyik legjobb megoldás a festék lemaró használata. Amennyiben van mód rá, a maratást kültéren végezzük, vagy valamilyen jól szellőztethető helyen. Minden esetben olvassuk el a gyártók által javasolt biztonsági előírásokat, melyet megtalálunk a termék csomagolásán. A festék lemarót ecsettel hordjuk fel a kezelni kívánt felületre. A várakozási idő után, mely általában néhány perc a festék felhólyagosodik, felpuhul. Az így kezelt festék réteg könnyedén eltávolítható egy acél spakli segítségével. Abban az esetben, ha a festék réteg vastagabb, ismételjük meg a műveletet.

A leváló réteg eltávolítása után a felületet alaposan csiszoljuk át, majd portalanítás után használjunk favédő szert beeresztésre. Kültéren nagyon fontos, hogy olyan terméket válaszunk, mely megvédi a fát a penészgombákkal és a kártevőkkel (pl: szú) szemben. Az impregnálás után, a mélyedéseket, felületi hibákat szükséges tapaszolni. Amennyiben mélyebb repedés is található a szerkezeten, akkor azt több, vékony réteg felvitelével javítsuk, mindig megvárva, még a legutolsó réteg teljesen megszárad. Ezzel elkerülhetők a vastagon felvitt javítótapasz száradása közben előforduló repedések. A hibák javítása után ismételten csiszoljuk át a felületet egy finomabb, legalább 100-as szemcseméretű csiszolóvászonnal. A csiszolás után portalanítsuk a felületetet.

A következő munkafázis az alapozófesték felvitele, mely elősegíti a fedőréteg tapadását a kezelendő felülethez. Már több gyártó kínál olyan termékeket, melyek első rétegben alapozóként funkcionálnak. Az alapozó száradása után ismét egy finom csiszolópapírral dörzsöljük át a felületet, majd egy vagy két rétegben vigyük fel a fedőréteget. A nagyobb felületek festésénél célszerű és praktikus megoldás a henger használata, a keskeny részeken viszont könnyebb egy ecsettel eloszlatni festéket.

A különböző termékek más és más technológiát és rétegrendet igényelhetnek, így mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információkat és a megfelelő végeredmény elérése érdekében tartsuk be a gyártók javaslatait.

A csiszolópapírok számozása Minél nagyobb a papír hátoldalára nyomtatott szám, annál kisebb a szemcseméret így a finomcsiszoláshoz 100-as vagy 120-as vásznat válasszunk. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader