FELETTE A CSILLAGOK

A tető alakja, formája, színe döntően befolyásolja a ház stílusát, ezáltal meghatározó része az épületnek. 

Napjaink háztetőin már nem csak a korábban megszokott formák köszönnek vissza, hanem egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy az építészek fantáziadúsabb, játékosabb, lendületesebb formákban gondolkodnak. Ennek és egyéb más igényeknek igyekszenek tehát megfelelni az építőanyag gyártó cégek, amikor is a legváltozatosabb tetőfedő anyagok gyártására vállalkoznak.

A formában, színben, anyagában, teherbírásában, változatos kínálat láttán nehéznek tűnhet a döntés, pedig csak az adott  épülethez és az adottságokhoz leginkább megfelelőre kell rátalálnunk. Az esztétikai szempontok mellett persze szem előtt kell tartanunk az olyan egyéb, objektív szempontokat is, mint a terhelés, a szél-, és hőviszonyok, a tető lejtése és tagoltsága, stb. Hosszú és rövidtávon is pénztárcakímélő lehet, ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy az általunk kiválasztott fedés komplett rendszerben kapható-e. Azaz rendelkezik-e saját rögzítő eszközökkel, és olyan kiegészítő elemekkel, mint a szellőzők, antenna kivezetők, tetőkibúvók, stb. Nem is hinnénk, ezzel mennyi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Érdemes tehát különös figyelmet szentelni a tető kiválasztására.

A tető problémáiból adódó kellemetlenségektől nem csak a bent lakók, de maga a ház is szenved. A fém tetőburkolatok a hagyományos fedési módokhoz (pl. kerámia vagy betoncserép) képest gyorsabban és könnyebben kezelhetők, szerelhetők és a tető súlya a korszerű fém tetőkkel még télidőben sem terheli túl az épület tartószerkezetét. Nem szükséges alá deszkázat, csak nagy távolságban elhelyezett cseréplécezés, mégis nagyon stabil az időjárás viszontagságainak ellenálló rögzítés lehetséges.

A fém tetőfedő megoldásokhoz manapság már ereszcsatorna, fém kisépület- és garázs rendszereket is kínálnak az erre specializálódott cégek, egyszerű, komplett és egységes összhatás megoldását nyújtva ezzel a háztulajdonosoknak. 

 

 

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader