FŐ A BIZTONSÁG

Járó– és oldalfelületekre, fém, fa, beton, aszfalt és minden ásványi eredetű felületre (nem nedvszívókra is) felhordható, kül- és beltérben egyaránt. Alkalmas lépcsők, járdák, rakodó rámpák, raktárak, műhelyek, üzlethelységek, irodák, folyosók, garázsok teljes felületének védelmére.

 

Otthonunk helyiségeinek más és más feladata van, viszont abban megegyeznek, hogy a legnagyobb igénybevételnek kitett felület mindegyikben a padló.  

Általában nagy gonddal válogatjuk ki a különböző burkolati elemeket. A konyhába és a fürdőbe kerámia burkolat kerül a folyamatosan jelenlévő víz miatt, a nappaliban parkettával vagy a könnyű tisztíthatóság miatt laminált padlóval feddjük be a járófelületet, a hálószobába pedig választhatunk az üzletek által kínált számtalan szőnyeg közül. Mi a helyzet viszont a lakótéren kívül eső garázzsal, műhellyel és egyéb gazdasági helyiségekkel? Legtöbbször ezek padlóbevonata a beton, melyre semmilyen védő vagy dekoratív bevonat nem kerül, pedig itt is fontos a megfelelő padlóbevonat, különösen akkor, ha rendszeres igénybevételnek vannak kitéve.  

A beton  A beton számos előnye miatt vált igen népszerű építőanyaggá, viszont nem szabad elfeledkeznünk néhány hátrányos tulajdonságáról sem. Porózus szerkezetéből adódóan nagy vízfelvétele miatt kevésbé ellenállóvá teszi a faggyal szemben. A betonfelületek nehezen tisztíthatók és folyamatosan porlanak.  Gondoljunk csak bele, mennyire nehéz eltávolítani a garázs padlójáról a gépjárművünkből esetleg kicsöppenő olaj által keletkezett szennyeződést. A műhelyben, barkácsolás közben, a porladó betonpadlóra eső szerszám, esetleg alkatrész tisztításával  járó kellemetlenségeket is megelőzhetjük a megfelelő bevonat alkalmazásával.  

Védőbevonat  Az egyik megoldás lehet a hátrányok le – küzdésére, ha a betonfelületet megfelelő védőbevonattal látjuk el. Házilag is könnyen kivitelezhető felületkezelés a betonfestékkel való fedés. A betonfesték beszívódik a beton pórusaiba, valamint néhány tized milliméter vastagságú védőréteget képez a felületen. Ennek hatására a padló elveszti nedvszívó képességét, így könnyen tisztítható lesz. A festék által képzett filmrétegnek köszönhetően a beton nem porlad. 

Fő a biztonság  A legtöbb gyártó sárga és szürke színben kínálja a betonfestéket, de találhatunk olyan terméket is, melyet nagyobb színválasztékkal forgalmaznak. A szürke padlótól jól elkülönülő sárga színnel jelölhetjük ki a veszélyesebb felületeket. Ilyen figyelmeztető jelzéseket használhatunk otthon a garázs szerelőaknája körül, valamint a lépcsők élénél, melyet az arra járó gyermekeink is könnyebben észrevesznek, így biztonságosan közlekedhetnek a melléképületekben is.

A szerelőműhelyeket és raktárakat a munka-biztonsági előírások is kötelezik a közlekedési utak, veszélyek, menekülő útvonalak, rakodóterületek stb… jól látható megjelölésére. Ezeken a helyeken érdemes a nagyobb igénybevételnek is ellenálló, targoncázható védőbevonatot alkalmazni.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2012. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader