Garázsból lakást, miért ne?

Ahogy múlik az idő, egyre több tárgyat gyűjtünk magunk köré, bővül a család, így egyre nagyobb lakótérre van szükségünk. Mivel nincs mindig lehetőség építkezésbe fogni, praktikus megoldás lehet a meglévő helyiségek funkcióinak újragondolása. Ezt a folyamatot egy konkrét példán mutatom be. Nemrég egy fiatal pár keresett meg egy nem mindennapi igénnyel: saját ház vagy lakás vásárlására nem volt lehetőségük, így a szülői ház kihasználatlan garázsát szerették volna önálló lakrésszé alakítani. A ház konyháját, étkezőjét és mosókonyháját a pár közösen használhatja a szülőkkel, míg a garázsból átalakított szerelmi fészek csak a kettejüké.

Mire elég 36 m2?  

Mindenkinek van egy álma a tökéletes lakásról és a legtöbb elképzelésről a szűkös hely ellenére sem szívesen mond le. Éppen ezért rendkívül fontos az igények pontos felmérése, hiszen ekkora térnél sok esetben kompromisszumokat kell kötni. Át kell gondolni, hogy milyen életmódot folytatnak a lakók, mennyi időt fognak ott tölteni, mivel fogják tölteni ezt az időt, milyen hobbijuk van, stb.

Ebben az esetben két dolgozó fiatalról van szó, akik elsősorban pihenéssel töltik szabadidejüket. Ennek megfelelően szerették volna, ha új „otthonukban” egy nagyméretű ágyon pihenhetik ki a mindennapi munka fára-dalmait. Szükség volt egy kényelmes nappali részre, egy látványos, modern fürdőre, egy minimális, szerény igényeket kielégítő konyhára és sok tároló bútorra.

Alapszabályok  

1.   Ha egy kisméretű helyiségnek több funkciója van, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a tárolásra. Fontos a beépített szekrények megfelelő száma, amik számos tárgyat, ruhát, iratot rejtenek el a szemünk elől, így tágasabbnak tűnik a tér.

2.   Szintén fontos a megfelelő színválasztás, amivel optikailag tágíthatjuk a teret. A világos és hideg színek növelik a térérzetet, míg a sötét és meleg színek csökkentik. A minták, vibráló erős színek, matt felületek kisebbnek, a sima, letisztult, világos, pasztellszínek és fényes felületetek ellenben tágasabbnak mutatják a helyiséget.

3.   Bármennyire is imádjuk az óriási kanapékat, süppedős olvasófoteleket, ebben az esetben jobb lemondani róluk. Jól át kell gondolnunk, hogy mik azok a bútorok, amikre valóban szükségünk van. Ezekre a bútorokra azonban ne sajnáljuk a pénzt. Legyenek ezek minőségi, és ha lehet egyedi darabok, hisz ez egy hosszú távú befektetés lesz. Kis térben praktikusabbak az alacsony, többfunkciós bútorok, vagy azok, amik használaton kívül elrejthetőek szem elől. Ilyen megoldás lehet egy olyan dohányzóasztal, ami alá betolhatóak az ülőkék, így több vendég érkezésekor sem kell senkinek a földre ülnie. 

Fontos a színválasztás  A világos és hideg színek növelik a térérzetet, míg a sötét és meleg színek csökkentik. 

Egyedi igények  

Mivel a pár számára a pihenés kiemelten fontos volt, ezért az ágy méretén, a korábbi intelmek ellenére sem spóroltam. A nagy, 2×2 méteres matraccal rendelkező, fekhely dobogón áll, ami elkülöníti a tér többi részétől. Szintén különleges igény volt az üvegfalú fürdőszoba, ami szokatlan nyitottságot kölcsönöz ennek az intim térnek. Ennek megfelelően, a bejáratul szolgáló terasz ajtóra függöny került, hogy legalább az udvarról ne lehessen látni a bent folyó eseményeket. Mivel a garázsban nem volt bevezetve a víz, ezért a vizesblokk tervezésekor ügyelni kellett arra is, hogy a megálmodott terv kivitelezhető maradjon a vízvezeték szerelő számára.

A fény

Gondolom a garázs-lakás hallatán sokaknak eszébe jutott a megfelelő fénymennyiség problematikája. A helyiség adottságai nem a legjobbak e tekintetben, hiszen a meglévő ablakok a ház árnyékos oldalára néznek. Ezt a problémát úgy orvosoltam, hogy a garázsajtó helyére egy kétszárnyú üvegajtót terveztem, ami nagy mennyiségű fényt enged be a térbe. A színek tekintetében is törekedtem a világos összhatásra. Elsősorban fehér, fényes felületeket használtam, magentával és wengével téve karakteressé a helyiséget.

Ti bevállalnátok egy ilyen egyterű, kis méretű, de praktikus lakást?

Varga Anikó 

lakberendező   

varga.aniko112@gmail.com  

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader