Hőszigetelés munkafázisok és tipikus hibák

A hőszigetelés egy összetett és időigényes feladat, amelyhez nem csak kellő szakértelem, de sok figyelem is kell. Sokan a gyártókat és a termékeket hibáztatják az egyes kivitelezési hiányosságokért, ezért összefoglaltuk, hogy milyen hibákra érdemes odafigyelnie a mestereknek és a vásárlóknak a kivitelezés folyamán.

Időjárási viszonyok  

Hiba +25°C feletti hőmérsékleten hőszigetelést végezni, különös tekintettel a hálózásra és vakolásra. Ilyenkor felgyorsul az előkevert anyagok kötése, ugrásszerűen megnő a vékony rétegek vízleadása, a gyors nedvességvesztés következtében nő az anyagok zsugorodása, hajszál repedezettsége. Nem ajánlatos +10°C alatt, csapadékos időben, erős szélben, ködös vagy magas páratartalmú időszakban munkát végezni. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet éjszaka sem mehet +10°C alá. Amennyiben párás és ködös a levegő, a kötési idő meghosszabbodhat, akár meg is duplázódhat; a túl sok pára ráadásul kioldja a kötőanyagot a felületből, a vakolat foltosodhat, és végleg tönkremehet.

Mindenféle nedves hatás után legalább 72 órát várni kell, különben száradáskor só kiválás történhet, ami aztán megmarhatja a vakolatot.

Munkafázisok

1.  A munka a lábazati indítóprofil felerősítésével kezdődik. Fontos az elem pontos vízszintes rögzítése és toldó elemekkel történő, vízszintes toldása.

 2.  A hőszigetelő lapokra a széleken folyamatosan, a belső széleken pedig pontszerűen, megfelelő vastagságban felhordjuk a Policolor termoragasztó habarcsot.

3.  A megkevert ragasztóval ellátott hőszigetelő lapokat alulról kezdve, hosszabbik oldalukkal vízszintesen szorosan egymás mellé, a következő sor lapjait az előző sorhoz képest legalább 50 cm-rel eltolva (kötésben) a saroknál fogazott kötésben felragasztjuk.

Tipikus hiba, ha nem történik megfelelő felület-előkészítés, ami biztosítja a ragasztó megfelelő tapadási lehetőségét, valamint ha a felületi egyenetlenséget ragasztóval pótolják, esetenként több cm-es nagyságrendben. A vastag ragasztófelhordás műszakilag bizonytalan teljesítményt eredményez, ráadásul gazdaságtalan. Következtében lelassul a kötés, ami hátráltatja a munka hatékonyságát.

A nyílászáróknál a polisztirol lapokat minden esetben a sarokig ki kell helyezni! Ugyan ez a szabály vonatkozik az élekre is! Ügyeljünk továbbá arra, hogy a sarkokat egy darab polisztirol lapból kell kiszabni – azok semmiképpen nem végződhetnek az éleknél!

4.  Ügyeljünk arra, hogy a ragasztóhabarcs ne türemkedjen ki, mert ebben az esetben hőhíd alakul ki, és ezáltal romlik a rendszer hőszigetelő képessége. Régi épületek, bizonytalan tapadású vakolat, illetve beton felület esetén, továbbá többszintes épületek függőleges élei mentén a hőszigetelő lapokat dűbelekkel is rögzítjük.

5.  A ragasztás mellett az EPS lapokat és a kőzetgyapot lapokat általában dűbelezni is kell. A dűbelek száma függ az épület magasságától, a falazat minőségétől is. Ez a munkafázis csak a ragasztó teljes megszilárdulása után végezhető el. A hálózás előtt a teljes polisztirol felületet meg kell csiszolni az egyenletes felszín érdekében.

A kevés ragasztó vagy a dübelek hiánya miatt az egész rendszer leválhat a felületről. Átlagosan 6 dübel/m2 az elvárás, minél magasabb egy ház, annál több, akár 12 dübel/m2 is szükséges lehet. A dübelek felhasználása pontosan le van szabályozva, ezen a tételen spórolni tilos! A dübelek alá is kell ragasztó, ha nincs, akkor a fúrásnál/beütésnél eltörhet a polisztirol lap.

6.  A hőszigetelő lapokra fogazott glettvassal, legalább 2 mm vastagságban felhordjuk a Policolor termoragasztó habarcsot és a különböző kiegészítő profilokat is ekkor helyezzük el (ablakcsatlakozó profil, vízorr profil, dilatációs profilok).

7.  A felhordott, friss ragasztókeverékbe belesimítjuk az üveghálót. Az egyes üvegháló sávokat legalább 10 cm-es átfedéssel csatlakoztatjuk. Az üvegháló felrakása után legalább 2-3 mm vastagságban simítsuk át a felületet Policolor termoragasztó habarccsal úgy, hogy a háló ne látsszon ki. Előírás, hogy a nyílászárók környékén és főleg a sarkoknál dupla hálózást alkalmazzunk! Ha ez elmarad kb. fél év múlva repedések jelentkezhetnek, amelyek utólag nem javíthatóak. Egy ilyen hiba tönkreteheti a teljes hőszigetelő rendszert. Sokan a hálót csak felfüggesztik, és ragasztóval áthúzzák a felületet – ez szabálytalan, mert gyenge felületet ad! A helyes eljárás: (minimum 8 mm-es) fogazott glettvassal felhúzzuk a ragasztót, feltesszük a hálót, majd szintén glettvassal besimítjuk a hálót a ragasztóba.

8.  Az átcsiszolt felületre a Policolor vékonyvakolat alapozót hordunk fel. Sötét vakolat esetén az alapozót is szükséges színre keverni. Gördülő szemcsés vakolat esetén minden esetben szükséges az alapozót is színre keverni.

9.  Az ily módon előkészített felületre felhordjuk a vízzáró, de páraáteresztő Policolor diszperziós nemesvakolatot. Erős szélben, esős időben, erős napsütésben az anyag felhordása nem megengedett! Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő hőmérsékleti viszonyokra!

Ha a felület hőmérséklete 5°C alá csökken, a kötési folyamat leáll. Ilyen körülmények között a száradási idő nagyban változik! Azonos falfelületre kerülő vakolatot vödrönként egymással homogenizálni kell, így elkerülhető a színbeli eltérés.

Elengedhetetlen megvárni, hogy az alapvakolat, vagy a vakolatjavítás teljesen kiszáradjon! Amennyiben ezt elmulasztjuk, lelassul a ragasztó kötése, a bezárt, nagymennyiségű nedvesség csak hosszú idő alatt tud eltávozni. Ez idő alatt romlik a hőszigetelő képesség, így esetleg penészedés is elindulhat a belső falfelületeken, miközben a homlokzat foltosodik.

A részletes leírást keresse honlapunkon: www.policolor.hu

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader