Interjú az EUROPAINTER KFT. ügyvezetőivel

Interjú az EUROPAINTER KFT. ügyvezetőivel

Cseh Attila

Milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?

Vasas család lévén, díszműkovács szerettem volna lenni, de egyéb okok és az általános iskolai osztálytársak pályaválasztása befolyásolt abban, hogy a szobafestő szakmát válasszam.

Mikor és hol végezte tanulmányait?

1991-ben végeztem a budapesti, Bokányi Dezső szakmunkásképzőben, majd egyéni vállalkozó lettem Mesteremmel, akinek megszűnt a kevés gyerek miatt az állása, és estin elvégeztem a Vági, majd Schulek Frigyes építőipari szakközépiskolát, magas építész-technikus szakon.

Fel tudna idézni egy emlékezetes sztorit a tanuló évekből?

Szeretném akkor ezúton is megemlíteni és megköszönni sok tanárnak, akik tanítottak az évtizedek során, de három embert név szerint is. Jámbor Béla, Zemen István szakoktatókat, MESTEREIMET, és nem utolsó sorban Oláh Sándor osztályfőnökömet, akiktől sokat kaptam kimondva, kimondatlanul. Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjében (Egerben), kollégiumi szobát kellett festeni, tapétázni és zománcozni. Mindenben a legjobb és leggyorsabb akartam lenni, ezért a festés és a zománcozás után, amíg a többiekre kellett várni gyorsan leszabtam a tapétát, így ezzel is előrébb leszek másnap. Vacsora közben, a nagy kollégiumi ebédlőben beszélgettünk a többiekkel mikor az egyik gyerek mondja, hogy a szoba egyik felén magasabb volt a lambéria. Fél füllel hallottam, de a víz egyből kivert. Aludni nem tudtam, mivel én csak egy oldalon mértem meg a falat, reggel első dolgom volt, hogy megmérjem az ominózus másik falat is. Magasabb volt (illetve a lambéria volt alacsonyabb), így rosszul vágtam a tapétát. A hiba miatt így olyanok is megelőztek a végső sorrendben, akik be sem fejezték a tapétázást. Egy életre megtanulva, hogy a szobának több fala és mérete van.

Milyen tapasztalatai vannak a festő szakemberképzést illetően?

Voltak régen is tanulók, most is egy fő dolgozik szakmai gyakorlat keretében cégünknél. 2000-es évek elején, a nagy szabadság érzése és a fegyelem, illetve az egész tanár (oktató)- diák kapcsolat felborulása, tisztelet meg nem adása következtében, egy ideig nem foglalkoztattunk tanulókat, mert semmi fegyelmezési ráhatásunk nem maradt. Az építőipar pedig veszélyes üzem. Bárki, akár véletlen miatt is, bármikor megsérülhet, fegyelem nélkül ez fokozottan előfordulhat, ami nálunk megengedhetetlen. Mai generáció későn érik, keresi ön-önmagát, így manapság „gyorstalpaló” tanfolyamokról, már nem tizenévesen, de elszánt emberekkel találkozhatunk.

Mióta és milyen vállalkozási formában folytatja önállóan?

Már a kezdetektől, az iskola befejezése után, 1992 év elejétől egyéni vállalkozó, 1999-től Betéti Társaság, majd 2006-tól, a jelenleg is működő EuroPainter Kft. egyik ügyvezetőjeként dolgozom.

Mi volt a legnehezebb, amit vállalkozóként meg kellett szoknia és milyen előnyeit érzi?

Megszokni nem is, de a sok munka révén, „több lábon állásnak” köszönhetően túléltük a népnyelvén „körbetartozásnak” titulált, de szerintem csak egy irányba mutató tartozást, és a mai napig szenvedő alanyai vagyunk, sok hasonló kollégával együtt, szakmától függetlenül.

Milyen munkái vannak?

A teljes palettát lefedjük, melyet referenciafilmjeink is bemutatnak a YouTube videó megosztón.

Külső-belső, kicsi-nagy, tisztasági festéstől, az exkluzív, egyedi lakás illetve épület felületképzésig, cégünk mindent lefed. Azzal senkit nem lepünk meg, ha azt mondjuk, hogy nehéz időszakot élünk meg most Magyarországon.

Ön milyen lépéseket tesz, hogy megfeleljen a jelen kor kihívásainak?

Semmi újat. Nagyon fontos, hogy megbízható, évek múltán is megtalálható vállalkozást tartson fenn az ember, megbízható, felelősségteljes kollégákkal együtt. Ez egy csapatmunka, de semmi lehetetlen nincs mögötte, csak őszinte, szorgalmas munka, melyet az évtizedek óta minket visszaváró „Törzs megrendelőink” is elvárnak és meg is kapnak tőlünk ugyan úgy mint az új, akár az interneten keresztül minket megtaláló ügyfeleink is.

Mennyire tartja fontosnak a kommunikációt? Értem ezalatt a szakmai körökben folytatott információáramlást.

Nagyon zárt kör, de mégis tág. Nem nagyon járunk mostanában bemutatókra, nem is nagyon hívnak, nem tudunk ilyenekről. Kollégákkal (4-5 fő/cég) heti, havi szinten beszélünk telefonon, vagy munkahelyeken, ha összefutunk. Szervezett formában a szakmával nincsen kapcsolat.

Szeretnénk kérni a segítségét, mit tartana hasznosnak milyen témákról olvasna a kolor.hu magazinban?

Anyagok jó / rossz tulajdonságairól. Műveleti sorrendek be nem tartásából illetve új műveletek megjelenéséről, akciókról, pályázati lehetőségekről.

Mit szeret a legjobban a szobafestő szakmában?

Nem tudok semmit kiemelni, az egész egyben szép, a jó és a rossz oldalával együtt kerek.

Mi a tapasztalata? A megrendelők általában felkészültek és tudják, hogy milyen festékkel szeretnének festetni, vagy kikérik az Ön véleményét?

Mind a kettő előfordul. Szerencsére még a belsőépítészek többségével is meg lehet beszélni, a kivitelezés szempontjait is figyelembevevő anyag és műveleti dolgokat.

A megrendelőknél a festék minősége vagy az ára dominál inkább?

Természetesen az ár számít, a nagy munkáknál ugyanúgy, mint a kis munkáknál, de a mi szakmai presztízsünk, eddig kialakított jó hírünk (EuroPainter kft. 3 év garanciát vállal munkáira, szinte egyedülállóan az országban) a szakmában, nem engedi meg, hogy nevenincs anyagokkal dolgozzunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbálunk ki időnként új, megjelenő anyagokat, de nagyon óvatosan, lehetőleg családban, vagy nagyon jó ismerősöknél.

Mi volt az eddigi legnehezebb/legemlékezetesebb megbízása, akár a megrendelő vagy a munka szempontjából?

Mivel folyamatosan fejlődünk, minden megélt nap, aznap nehéznek tűnik, de visszanézve már eltörpül az új akadályok, kihívásokhoz képest.

 

Sárközi Sándor

Milyen indíttatásból választotta ezt a szak-mát?

Pályaválasztáskor gondoltam úgy, hogy érdekes lehet ez a szakma. Gyermekkoromban szerettem rajzolgatni, festegetni, igaz ezeket inkább rajzlapra. Az építőipari szakmunka fogalma sem állt tőlem távol, mivel édesapám ácsmesterként dolgozott.

Mikor és hol végezte tanulmányait?

A Kézműipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában szereztem szakmunkás bizonyítványt 1991-ben.

Fel tudna idézni egy emlékezetes sztorit a tanuló évekből?

Külön említésre méltó sztori nem jut az eszem be, inkább csak úgy gondolok vissza azokra az időkre, mint szép, jó hangulatban telt évekre.

Milyen tapasztalatai vannak a festő szakemberképzést illetően?

A mi generációnk még valódi szakmai képzést kapott. Sajnos az sem volt tökéletes, mert az akkori korszerűnek mondott anyagokat és technikákat csak érintőlegesen oktatták. Az alapvető fogásokat viszont megtanultuk a mennyiségi normák teljesítése mellett. A mai oktatás színvonala sajnos nem kielégítő. Ezt saját tapasztalatból tudjuk. Jelenleg dolgozik nálunk egy szakmunkás tanuló, aki önként jelentkezett hozzánk munkavégzésre, mivel nem tartotta elégségesnek az iskolában kapott elméleti- és gyakorlati oktatást.

Mióta és milyen vállalkozási formában folytatja önállóan?

A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után 6 évig dolgoztam alkalmazásban többnyire egy cégnél. 1997-ben egy akkori kollégámmal gondoltuk ki, hogy belevágunk egy önálló vállalkozásba Betéti Társaság formájában. Ez a társulás 4 évig maradt életképes, mivel az akkori társam nehezen bírta a vállalkozóélettel járó nehézségeket. Ezért 2001-ben már egyedül alapítottam egy másik, szintén Bt formában működő társaságot. Valójában már ekkor is a jelenlegi társammal, Attilával dolgoztunk együtt, csak még külön-külön cégben. 2006-ban elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy közös Kft-ben folytassuk az időközben barátsággá is alakult kollegiális kapcsolatunkat. Azóta is töretlenül és úgy gondolom sikeresen működünk.

Mi volt a legnehezebb, amit vállalkozóként meg kellett szoknia és milyen előnyeit érzi?

A legnehezebb dolog a vállalkozásban a bizonytalanság érzése és ezzel együtt szembesülni az építőiparban eluralkodó „körbetartozás” vagy inkább a nehezen fizetni akarás problémájával. Nagyon sok az idegeskedés emiatt. Emellett hosszútávon sokszor fárasztónak találom a folyamatos szervezést és készenlétet, mivel cégvezetőként nehéz alkalmat találni a teljes kikapcsolódásra. Főleg abban az esetben, ha van jó néhány alkalmazott is. Azért előnyöket is fel lehet sorolni szép számmal. Bizonyos fokú függetlenség mellett az anyagi lehetőségeim is valamivel tágabbak, mintha alkalmazottként dolgoznék. Ezen kívül jó érzés mikor neves cégek minket bíznak meg egy-egy feladattal és örülök, amikor elégedettek a kapott végeredménnyel. Nem utolsó sorban a vállalkozó élet kielégíti az én individualista természetem.

Milyen munkái vannak?

Majdnem minden létező felületképzéssel (Festés-Mázolás-Tapétázással) kapcsolatos munkát csinálunk. Az egy szoba festésétől a több tízezer négyzetméteres komplexumokig mindent. A megrendelői köreink a magánszemélyektől a multinacionális cégcsoportokon át az állami megrendelésekig is kiterjednek.

Azzal senkit nem lepünk meg, ha azt mondjuk nehéz időszakot élünk meg most Magyarországon. Ön milyen lépéseket tesz, hogy megfeleljen a jelen kor kihívásainak?

Szeretek nyitott lenni és naprakész maradni minden területen. Próbálom követni és alkalmazni az innovációt. Igazából nem árulok el titkot, hogy mint mindenki, próbálok úszni az árral és arra törekszem, hogy fennmaradjak a felszínen. Én úgy látom, hogy a kemény és sok munkán kívül más lehetősége nincs az embernek a boldogulásra. Természetesen ez akkor érvényes, ha legálisan, becsületesen, értékrendjének és lehetőségeinek megfelelően próbálja megoldani a kihívásokat.

Mennyire tartja fontosnak a kommunikációt? Értem ez alatt a szakmai körökben folytatott információáramlást és a megrendelővel való kapcsolattartást. Milyen csatornákat használ erre a célra? Mi az amit hiányol és szívesen részt venne esetleg az előre mozdításában?

A kommunikáció világában élünk. Nagyon fontosnak tartom ezt a területet. Minden létező módon próbálok párbeszédre törekedni és információt cserélni. Úgy látom az elektronikus lehetőségek mellett még mindig döntő szerepet tölt be a személyes kontaktus. Ez utóbbi sajnos a mai rohanó világban csak korlátozottan lehetséges, ezért muszáj az elektronikus kommunikációra helyezni a hangsúlyt és azt fejleszteni. Ennek érdekében mindent meg is teszünk. Minket majdnem minden lehetséges módon el tudnak érni a megrendelők (telefon, e-mail, google, facebook stb). Csak azt szoktam hiányolni, amikor a másik fél nem alkalmazza ezeket a kommunikációs csatornákat.

Szeretnénk kérni a segítségét, mit tartana hasznosnak milyen témákról olvasna a kolor.hu magazinban?

Sajnos nem volt még alkalmam lapozgatni ezért nem ismerem, milyen témákról írnak, de ígérem, ezt a hiányosságom bepótolom. 🙂

Mit szeret a legjobban a szobafestő szakmában?

Nincs két egyforma nap. Változatos a munka és a helyszín is gyakran változik. Alkotó munka. Amellett, hogy alkot az ember és ennek szemmel látható, kézzel tapintható dekoratív végeredménye van, maga a munkavégzés sem annyira rossz, mint ahogy azt sokan gondolják. A por és a látszólagos kosz ellenére sem.

Mi a tapasztalata? A megrendelők általában felkészültek és tudják, hogy milyen festék-kel szeretnének festetni, vagy kikérik az Ön véleményét?

Általában nem jellemző, hogy a megrendelő kifejezetten ragaszkodna egy anyag típushoz. A véleményünket sokszor kikérik, de nem mindig. Én minden alkalommal elmondom mik a lehetőségek, ezt meg is szokták hallgatni és sok esetben megfogadják a tanácsaimat.

A megrendelőknél a festék minősége vagy az ára dominál inkább?

Annak ellenére, hogy nehéz időket élünk, egyre inkább tudatosabban választanak az emberek és ez a minőségi, drágább anyagok felé billenti a mérleget. Úgy látom, hogy azok, akik rászánják magukat egy felújításra, azok a festék árán már kevésbé spórolnak, hiszen ez nem jelent akkora pénzügyi többletet egy felújítás összköltségéhez viszonyítva.

Mi volt az eddigi legnehezebb/legemlékezetesebb megbízása, akár a megrendelő vagy a munka szempontjából?

Sok emlékezetes munkánk volt, hiszen több ezer helyszínen dolgoztunk már. Mégis elsőre egy 2006-os projekt ugrott be nekem, ahol egy két épületből álló összesen 70 lakásos reprezentatív társasház komplett felületképzési munkálatait vállaltuk el. Ez volt az első nagy volumenű munkánk, igazi vízválasztó, ahol az összes létező nehézséggel (rövid határidő, körbetartozás, más szakmák technológiai hibáinak javítása, stb.) találkoztunk. A munkát végül itt is sikeresen és határidőre befejeztük. Viszont megerősödve és sok tapasztalattal gazdagodtunk.

www.szobafestes-mazolas.hu

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader