Mérgezés? SOS! Veszélyes anyagok a háztartásban

Előző számunkban arra hívtuk fel olvasóink figyelmét, hogy a vegyi anyagok okozta mérgezések megelőzhetők, ha a felhasználók elolvassák és betartják a veszélyes termékek címkéin szereplő biztonsági előírásokat. Most a háztartási mérgezéses balesetek gyakori kiváltóit és az elsősegélynyújtáshoz szükséges legfontosabb teendőket ismertetjük.

A maró hatású tisztítószerek  közül a vízkőoldók, rozsdaoldók többnyire sósavat, foszforsavat, míg a lefolyótisztítók, sütő- és grilltisztítók erős lúgokat tartalmaznak, ezért ezek a szerek bőrre, nyálkahártyára kerülve égési sérülést, szembe kerülve akár maradandó szemkárosodást is okozhatnak. Maró szer szájba kerülésekor vagy lenyelésekor, a közhiedelemmel ellentétben, tej vagy aktív szén adása tilos, a hánytatás pedig kifejezetten ellenjavallt! Szembe jutás esetén azonnali és hosszas szemmosás szükséges! A bőrre került anyagot száraz ruhával itassuk fel, s csak ezután mossuk le a sérült felületet bő vízzel! Orvosi ellátás minden esetben szükséges!  

A mosogatógép tabletták, mosógél kapszulák, egyes zsíroldók intenzív tisztító hatással rendelkező kationos detergenseket tartalmaznak, ezért erősen irritálóak vagy maró hatásúak. Mérgezés esetén a maró tisztítószereknél leírtak szerint kell eljárni.

A klórtartalmú fehérítők, fertőtlenítőszerek egyrészt erősen irritálnak vagy maró hatásúak, másrészt savas tisztítószerekkel (pl. vízkőoldó) együtt használva vagy összeöntve szúrós szagú és mérgező klórgáz képződik, aminek tartós vagy nagy mennyiségben történő belélegzése maradandó egészségkárosodást, akár halált is okozhat.  Azonnali szellőztetés szükséges, belélegzése esetén a sérültet friss levegőre kell vinni! Erős köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség esetén kórházi megfigyelésre illetve ellátásra van szükség!  

A benzin, petróleum, lámpaolaj, grillgyújtó folyadék és más ásványolaj származékok lenyelése gyomor- és bélirritációt, nagyobb mennyiségben központi idegrendszeri zavart okozhat, félrenyelésük tüdőkárosodáshoz vezethet. Szembe, bőrre kerülve irritálnak, belélegezve fejfájást, hányingert okoznak. Belélegzés esetén friss levegő, lenyelés, félrenyelés esetén kórházi ellátás szükséges! Tej itatása és hánytatás szigorúan tilos! Szembe fröccsenésnél azonnali szemmosás, bőrre kerülés esetén szappanos lemosás javasolt, ennek ellenére is fennmaradó tünetek esetén szakorvosi ellátás!  

A festékek, lakkok, hígítók elsősorban oldószer vagy ásványolaj tartalmuk miatt lehetnek veszélyesek. Irritálóak, nagyobb mennyiségben történő belélegzésük fejfájást, hányingert, szédülést vagy ájulást válthat ki. Félrenyelésük súlyos tüdőkárosodást idézhet elő. Emellett, a zárt térben felgyülemlő gőzök könnyen meggyulladhatnak, ezért mindig gondoskodni kell az alapos szellőztetésről. Teendők megegyeznek az ásványi olajoknál leírtakkal.

Fontos tudni!  A háztartásban megtalálható tisztítószerek, vegyszerek változatos összetételűek és hatásúak, emiatt a mérgezés esetén szükséges teendők is eltérnek. Lenyelés esetén tilos a hánytatás, ha maró szerrel, ásványolaj származékkal vagy valamilyen oldószerrel történt a mérgezés! A maró hatású anyagok visszafelé áramolva is súlyosan roncsolják a nyelőcsövet, míg az ásványolaj származékok, oldószerek a tüdőbe jutva okozhatnak súlyos károsodást. Ezekben az esetekben mindenképpen kérjen orvosi segítséget! Egyéb esetben, vagy amíg az orvos megérkezik, a teendőkkel kapcsolatban hívja a Mérgezés SOS ingyenes segélyvonalát: 06-80-20-11-99

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader