Mindenki ezt fújja!

Időnként otthonunk használati és dísztárgyainak felújítására is sort kell kerítenünk, hiszen sajnos semmi sem örökéletű. Ilyenkor szelektálunk és a megunt, rossz állapotban lévő kellékektől megválunk. Azonban vannak olyan esetek, mikor a nagyon szívünkhöz nőtt tárgyaktól nem szeretnénk megválni, így megpróbáljuk újjá varázsolni. Néha egy kis festéssel, új színnel vagy új funkcióval megőrizhetjük ezen értékeinket.

Számtalan olyan tárgy vesz körül bennünket, melyek a használat közben kopnak, sérülnek, így időnként felújításra szorulnak. Ilyenek a kerti bútorok, a fából és fémből készült székek, korlátok, mászókák és egyéb kerti játékok. Mikor ezen eszközök felújítására, festésére kerül sor, felmerülhet a kérdés, hogy mivel fessünk, milyen eszközt használjunk a festéshez. A színes tárgyak festéséhez sokan választják a különböző zománcfestékeket, melyeket ecsettel oszlatnak el a felületen, azonban aki nem érez magában elég kézügyességet a mázoláshoz, ill. a festendő felület apróbb részekből áll, – így nehezebb az ecsettel hozzáférni – az előszeretettel választ a spray festékek bőséges kínálatából.

Alapozás

Ma már minden festékbolt polcán széles termékkínálat fogadja a vásárlót, ha festék spray-t szeretne venni. A gyártók szinte minden felületre kínálnak terméket. A legtöbb flakonos festék nagyon jól tapad a felületre, azonban vannak olyan anyagok, melyekre külön alapozóréteget szükséges felvinni a fedőréteg használata előtt. Ilyen pl.: a műanyag, alumínium, cink, réz felületek, melyeknél feltétlenül használjunk alapozót. Ne feledjük el, hogy az alapozó réteg felvitele előtt mindenképp távolítsuk el csiszolással a laza repedezett festékréteget, valamint zsírtalanítsuk a felületet.

Hogyan fessünk?

Az egy helyben álló palackokban a pigmentek leülepedhetnek, így festés előtt fontos teendő a homogenizálás. 2-3 percig rázzuk a flakont, hogy teljesen homogén festéket kapjunk. A rázást követően a gyártó által javasolt távolságból – mely általában 25-30cm – szórjuk az anyagot. A szórást vízszintesen vagy függőlegesen haladva, egyenletesen végezzük úgy, hogy a munkadarab előtt a levegőbe fújva kezdjük és mögötte fejezzük be, így elkerülhető a festék megfolyása.

Különleges hatások

A spray festékek rendkívül széles színválasztéka mellett, számtalan olyan terméket találhatunk, melyek egyedi megjelenést adhatnak a kezelt felületnek. A festékhez adott különleges pigmentek segítségével érik el a gyártók a fém, króm, vagy matt hatást, valamit ezek a plusz adalékok biztosítják, hogy a festék fluoreszkáljon, visszaverje a felületére érkező fényt.

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader