Dekoráció és védelem

A dekorációs vakolatokat a homlokzati és beltéri falfelületek dekorációs védelmére alkalmazzuk. Tulajdonságaik alkalmazkodnak a különböző időjárási körülményekhez. A kötőanyag túlnyomó többsége alapján akril, szilikátos, szilikonos és ásványi; a külső megjelenés alapján pedig dörzsölt, simított, szórt vagy hengerelt vakolatokat különböztetünk meg.

Hőszigetelés kivitelezése során érdemes külön figyelmet fordítanunk a lábazat hőszigetelésére és burkolására. Ha csak a homlokzati falfelületeket szigeteljük le és a lábazatot szabadon hagyjuk, akkor a fal és a lábazat csatlakozásánál hőhíd képződhet. Azért is fontos a megfelelő burkolattal ellátnunk házunk lábazatát, mert ez a rész van kitéve legjobban az időjárás hatásainak: napsugárzás, eső, felverődő csapadék; valamint mechanikai sérülések is gyakrabban előfordulhatnak.

A fokozott igénybevétel miatt a lábazati hőszigetelés kivitelezésére nem a falakon megszokott EPS-lemezeket alkalmazzák, hanem a speciálisan erre a célra gyártott zártcellás polisztirol táblákat, melyeknek szinte nulla a vízfelvétele, valamint hőszigetelési képességük és mechanika tulajdonságuk még tartós nedvesség hatására sem változik. A hőszigetelés legvégső védő rétege a dekorációs vakolat.

A lábazat védelmére érdemes egy víznek és mechanikai sérüléseknek ellen-álló, márványszemcsés lábazati vakolatot válasz-tanunk. 

Dekoráció kívül-belül

A dekorációs vakolatokat nem csak kültéren használhatjuk, hanem nagyobb mechanikai igénybevételnek kitett felületeken is (pl: folyosón). Beltéren a védelmi funkción túl számtalan helyen használhatjuk egyedi dekoratív megoldásként. Nappaliban a kandalló körül, a lépcsőház lábazatánál, szobákban egy-egy falrészletet kiemelve. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

 

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader