Homlokzatok felújítása

A  lakóházak, iroda- és ipari épületek többségének homlokzatfelületére általában különböző módon kidolgozott vakolatok  jellemzőek. A hagyományosan készített finomvakolatok meglehetősen porózusak és magas vízfelvevő-képességűek, ezért felújításkor homlokzatfestékkel festjük le. Ezzel meggátoljuk, hogy a csapadékvíz kárt tegyen a felületben és egyúttal megőrizzük a felület páraáteresztő-képességét.

A homlokzat védelmén kívül a színárnyalatok gazdag választéka lehetővé teszi a kívánt dekorációs hatás elérését. A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani.

Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik, szennyeződik és enyhén kifakul, így az új festékbevonattal visszaadhatjuk a megfelelő esztétikus külső megjelenését. A festékbevonat nem megfelelő időben történő felújítása a vakolat károsodásához vezet. Az ilyen jellegű károsodások helyreállítási költségei általában meghaladják a karbantartó festés költségeit. Homlokzatfesték kínálatunk tartalmazza a sima és érdes felületek első festéséhez és karbantartó festéséhez szükséges festékeket.

A homlokzatfelület fajtájára, minőségére, korára és állapotára tekintettel magas vagy közepes páraáteresztő-képességű, valamint magas vagy közepes víztaszító-képességű festékek közül választhatunk. A legtöbb gyártó termékei színkeverő géppel színezhetők, így egy színmintáról kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő árnyalatot.

Akár a homlokzatfelület első vagy akár felújító festéséről van szó, a festéket legalább két rétegben visszük fel. A régi felület megfelelő előkészítése kötelező a kiválasztott festéknek megfelelő alapozó bevonattal. A festést csak megfelelő időjárási körülmények között (a levegő hőmérséklete +5°C és +35°C között, szilikátos és mészfestékek esetén +8°C és +30°C között; a levegő relatív nedvességtartalma <80%) végezzük, a napsugárzásnak kitett homlokzatfelületeket a festés és a festékréteg száradásának időtartamára takarással védjük, eső, köd vagy erős szél (≥30km/h) esetén a munkát felfüggesztjük.

A festékek többségét felhordhatjuk modern hosszúszőrű teddy-hengerrel, vagy textil festőhengerrel, ecsettel vagy szórással. A mész- és szilikátos festékek erősen lúgosak és irritálják a szemet és a bőrt, ezért a munka során mindenképp használjon megfelelő egyéni védőeszközöket. Az ablaküvegekre vagy ablak és ajtókeretekre rászáradt szilikonos festékfoltokat nem lehet eltávolítani, ezért azokat a festést megelőzően megfelelő védelemmel kell ellátni. A homlokzatfestékekkel történő festést megelőzően mindig olvassa el a termék műszaki adatlapját.  

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader