Az otthonunk kívülről – A homlokzat színezésének praktikái

Az épületek homlokzata több funkciót is ellát egyszerre. Egyrészt kulcsfontosságú szerepe van a szigetelésben, hiszen megvédi a belső tereket télen a kihűléstől, nyáron a felmelegedéstől. Másrészt esztétikai élménnyel is szolgál, és sokat elárul a tulajdonosról, illetve adott esetben az épület rendeltetéséről is. 

Ennek kialakítása pedig számos módon történhet  

Különböző díszítőelemeket lehet készíteni és a megfelelő helyre illeszteni, amitől rendkívül izgalmas megjelenése lehet az otthonunknak. De ennél jóval egyszerűbb megoldás a vakolás vagy a festés, amivel könnyedén egyedi megjelenést biztosíthatunk az épületnek.

De ennek kivitelezését alaposan át kell gondolni  

Egyre gyakrabban lehet olyan épületekkel találkozni, amelyek festésénél a tulajdonos kizárólag a „divat” alakulását vette figyelembe, és a színen kívül mással nem igen foglalkozott. A lényeg azonban pont a láthatatlan részletekben rejlik, amik hozzásegíthetnek a megfelelő vakolat kiválasztásához.

Szempontok a döntéshez

Pár évvel ezelőtt még ismeretlen volt az előre készített vakolóanyag, ezek pontos összetételét kizárólag a mesteremberek ismerték. Napjainkban azonban már több különböző lehetőség közül lehet választani, amelyekre igen eltérő tulajdonságok jellemzőek.

Az összehasonlítás során érdemes megfigyelni a termékekre jellemző

• lélegző-képességet,

• vízállóságot,

• gombaállóságot,

• hőszigetelő-képességet,

• repedés-áthidalást, és

• rugalmasságot.  

Ha már megvan a struktúra  

Amennyiben sikerült rátalálni a minden szempontból tökéletes anyagra, akkor ne feledkezzünk meg a szín kiválasztásáról se. Ehhez ne csak az aktuális trendeket nézzük át, hiszen ezt a későbbiekben nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Vegyük figyelembe a cserép és a nyílás-zárók színét, illetve igyekezzünk a környezettel harmonizáló megoldást keresni. Vegyük bele a „számításba” az épület jellegét is, és ne feledkezzünk meg a sötét színek felmelegedéséről se.

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor az építkezés végén a homlokzat is színt kap. A megfelelő vakolat kiválasztása azonban egy jól megfon-tolt döntés legyen, aminek végeredménye sok éven át tartós maradhat. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader