Mindig aktuális téma: A hőszigetelés

Folyamatosan visszatérő téma az épületek hőszigetelése, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát, hiszen komfortérzetünk és pénztárcánk szempontjából is fontos momentum. Az új építésű lakásokat szinte csak hőszigeteléssel együtt tervezik, és egyre több régi építésű épületet szigetelnek le.

Hőszigeteléskor a kezdeti beruházás magas, de hosszútávon megtérül. Új ház építése esetén a megfelelő szigetelés beépítésén nem érdemes spórolni, hiszen nem tesz ki százalékosan nagy költséget a teljes építési beruházáshoz képest. Az energia-megtakarítással a környezetünk védelméhez is nagyban hozzájárulunk, hiszen egy hőszigetelt házban kevesebb energiát kell fordítani télen a ház fűtésére, nyáron pedig a ház hűtésére. Kiegyenlítettebb lesz a benti hőmérséklet, és a hőingadozás nem viseli meg a ház elemeit sem. A hőszigetelő hatáson kívül hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkeznek a szigetelő anyagok.

A jó minőségű újépítésű családi házak fűtési költségei – az alkalmazott fűtési rendszertől függően – havonta 10-20 ezer forintot tesznek ki. A régebbi családi házakban ezek a költségek a téli hónapokban akár 40- 50 ezer forintot is elérhetik. Ezért a hőszigetelő rendszerek jelentik a legjobb megoldást, mivel minimálisra csökkentik az elsődleges energiafelhasználást, egyúttal pedig a CO2 kibocsátás is csökken. Ily módon pénzt takaríthat meg és óvja a környezetet.

Tekintettel arra, hogy a homlokzatnak több funkciója is van – védelmi, hőszigetelő és esztétikai – a gyártók olyan rendszermegoldásokat fejlesztettek ki, amelyek kielégítik az összes felsorolt funkciót, és amelyek megfelelnek az építészeti, éghajlati és energetikai követelményeknek. A homlokzat külső megjelenésén – szín, struktúra, forma, anyagok – kívül fontos a funkcionalitás és a fenntarthatóság is.

Az épület energiahatékonyságát az energetikai tanúsítvány mutatja meg. A kategóriát az AA++ (legjobb) és a JJ (legrosszabb) közötti skálán határozzák meg. Egy új építésű ingatlan például maximum a CC, azaz korszerű kategóriát érhet el megújuló energia (pl. hőszivattyú, napelem, szélerőmű, stb.) felhasználása nélkül. Ahhoz pedig hogy legalább ezt a kategóriát elérjük az egyik legfontosabb lépés az épület korszerű és megfelelő mértékű hőszigetelése.

Címkék:

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader