Hőszigeteljük a lábazatot is!

A fűtési költséget – nyáron pedig a hűtési költséget – legkönnyebben, leggyorsabban és leghatékonyabban a homlokzat megfelelő hőszigetelésével csökkenthetjük.

A homlokzati hőszigetelő rendszer minden épület egyik legfontosabb eleme, hiszen védelmet nyújt számára a csapadékkal, széllel, faggyal, hőséggel és egyéb környezeti hatásokkal szemben, ugyanakkor kívánt esztétikai megjelenést is biztosít. Egy átlagos családi ház esetében a fűtési energia mintegy 40%-a vész el a homlokzatfelületen keresztül, a többlakásos társasházak esetében pedig ez az arány még rosszabb.

Egy jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer segítségével az épület külső falai számára egyszerre biztosít elegendő és hatékony hőszigetelést, és megfelelően védi a homlokzatfelületeket a csapadékvízzel és az egyéb környezeti hatásokkal szemben, valamint megvalósíthatja az épület esztétikus külső megjelenéséről alkotott elképzelését.

A lábazat Otthonunk hőszigetelésének tervezésekor és a kivitelezés során érdemes külön figyelmet fordítanunk a lábazat hőszigetelésére és burkolására. Ha csak a homlokzati falfelületeket hőszigeteljük le és a lábazatot szabadon hagyjuk, akkor a fal és a lábazat csatlakozásánál nagyon erős hőhíd képződhet. Azért is fontos a megfelelő burkolattal ellátnunk házunk lábazatát, mert ez a rész van kitéve legjobban az időjárás hatásainak: napsugárzás, eső, felverődő csapadék; valamint mechanikai sérülések is gyakrabban előfordulhatnak. A fokozott igénybevétel miatt a lábazati hőszigetelés kivitelezésére nem a falakon megszokott EPS-lemezeket alkalmazzák, hanem a speciálisan erre a célra gyártott zártcellás polisztirol táblákat, melyeknek szinte nulla a vízfelvétele, valamint hőszigetelési képességük és mechanika tulajdonságuk még tartós nedvesség hatására sem változik.

Ha elkészült a hőszigetelés, akkor érdemes végső felületképzésre is egy víznek és mechanikai sérüléseknek ellenálló lábazati vakolatot választanunk.

Garancia Amennyiben szeretnénk biztosítékot a felhasznált anyagok minőségéről, akkor mindig egy gyártó komplett rendszerét alkalmazzunk, mert így kaphatunk garanciát a hőszigetelésnél alkalmazott termékekre. Ezért nem érdemes a költségek csökkentése céljából több helyről és különböző gyártóktól összeválogatott rendszerrel dolgozni, mert a kezdeti megtakarítás később akár többletkiadást is jelenthet, ha bedolgozott termékek közül egyik-másikkal probléma adódik.  

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader