SOKSZÍNŰ FEHÉRSÉG

A színek bár egyszerűnek tűnnek, a valóságban rendkívül összetettek – megannyi jelentésük van és éppen ezért rengeteg mindent fejezhetünk ki velük. Sokak szerint mind közül a fehér a legegyszerűbb, azonban ez abszolút nem igaz. Ugyanis megannyi titkot rejt, és éppen ezért igen sokszínű.

Mielőtt vásárlásba kezdenénk, fontos a tervezés. Az alaprajz nem csak a bútorok ideális helyének megtalálásában segít, de azt is látni fogjuk, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre, így sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

A természetben létező színek a fény különböző hullámhosszai. Ha a szemünket egyszerre éri el valamennyi, akkor fehéret érzékelünk, ugyanis ez a szivárvány minden színét tartalmazza. És ez csak egy a fehér szín különlegességei közül. Hogy mi rejlik még benne? Milyen jelentések és mely szavak kapcsolódnak hozzá?

Fehér szimbólumok  

A színek „tartalmai” kultúránként és koronként eltérőek lehetnek. Ugyanez igaz a fehérre is, amelyhez ma már megannyi jelentés párosul.

A fehér a tökéletesség színe. Ezzel kapcsolatban általában a tisztaságra, az ártatlanságra, a szüzességre, a jóságra és az egyszerűségre gondolunk. Mindezek mellett a hűség, a kötelességtudat és a tisztelet is benne rejlik, valamint ez képviseli a békét és a bizalmat is.

Fehér szavak  

A fehér színnel rengeteg kifejezésben is találkozhatunk. A magyar nyelv gazdagságát  jelzi, hogy ezek a szavak sok esetben a szín szimbolikája miatt alakultak ki, ennek köszönhetően rendkívül beszédesek.

Régen az asszonyok, a nők és a lányok „összességét” fehérnépnek nevezték. A kifejezés eredete nagy valószínűséggel összefügg a fehérrel kapcsolatos hiedelmekkel, hiszen ez mindig az ártatlanság és a gyöngédség színe volt.

A jóindulatú szellemek és földöntúli lények megidézését fehér mágiának hívták. Ebben a szín szintén a tisztaság és a jóindulat kifejezése, hiszen ezeknek a varázslatoknak mások megsegítése volt a célja.

A nagyon konzervatív politikusokat néhány nyelvterületen fehéreknek hívják. Ők minden esetben ragaszkodnak a régi szabályokhoz, és az értékeket szem előtt tartva hozzák meg a döntéseiket.

A fehér gyász elnevezés a halottakra emlékező emberek viseletére utal, ugyanis bizonyos területeken fehér ruhát öltöttek ilyenkor. Ezzel a lélek tisztaságát és ártatlanságát fejezték ki. A fehér, bár sokak szerint a legegyszerűbb, igazából a legösszetettebb szín. Ez nem csak arra utal, hogy a szivárvány összes színe benne rejlik, hiszen a jelentése is rendkívül sokrétű, valamint megannyi kifejezésben felfedezhető. És pont ezek miatt nevezhetjük rendkívül sokszínűnek a fehéret.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader