Mint hal a vízben

Itt a tavasz, s hamarosan a nyár is beköszönt. Itt az ideje elgondolkodni azon, hogy a kánikula megjelenésekor, hogyan is fogjuk magunkat lehűteni, hol fogunk felfrissülést keresni hőségriadó idején. 

Ha még eddig nem tettük, akkor remek ötletnek tűnik egy légkondicionáló berendezés beszerzése otthonunkba, de mégsem kuksolhatunk nyáron egész nap a szobában. Sokan ilyenkor jutnak arra az elhatározásra, hogy medencét vesznek, építtetnek vagy esetleg költséghatékony megoldásként, családi és baráti összefogással saját maguk építi meg a hőn áhított felfrissítő alkalmatosságot. A kereskedők rengeteg megoldást kínálnak a legegyszerűbb felfújható puhafalú medencétől a beásható merev falúig. Ezek a megoldások a legkisebb költséggel valósíthatók meg, de tartósságuk megkérdőjelezhető. Mégiscsak az épített medencék adják a legnagyobb szabadságot a formák és méretek terén, legyenek akár kerámia burkolatú, vagy medencefóliával béleltek.

FONTOS A JÓ ALAP Miután elkészültek a tervek és kiástuk a medencénk helyét, elkezdhetjük az alapozást. Érdemes jól utánanéznünk, és esetleg szakemberrel is konzultálnunk, hogy milyen megoldást alkalmazzuk. Mint oly sok esetben itt is megállja a helyét az a mondás, hogy aki nem a minőség mellett dönt, az később akár duplán is fizethet. Ha vasbeton szerkezetet használunk, akkor olyan beton vásárlása mellett döntsünk, amelynek vízzáró tulajdonságai megfelelők egy medencetest kialakításához, így hosszútávon élvezhetjük a felfrissülést otthonunkban.

A SZIGETELÉS A minőségi beton kiválasztása mellett is fordítsunk figyelmet a medencénk szigetelésére, mivel az épített zuhanyzókkal és a terasszal ellentétben a medencét folyamatosan éri a víz nyomása, a tisztításhoz használt vegyszerek, illetve a magasnyomású mosó által kifejtett mechanikai erő sem elhanyagolható. Ezek mellet még az időjárás viszontagságainak is folyamatosan ki van téve. Szigetelésre rugalmas, repedésáthidaló anyagot használjunk, mely csökkenti a felületi feszültséget is.

A BURKOLÁS Ha elkészültünk a megfelelő szigeteléssel, elkezdhetjük felragasztani a kiválasztott burkolat elemeit. Ügyeljünk arra, hogy a különböző burkolatokhoz (üvegmozaik, kerámia stb.) más és más ragasztóanyagot kell alkalmaznunk a tökéletes eredmény eléréséhez. Ha elkészültünk a medencénkkel, nincs is más dolgunk, mint teleengedni vízzel, áthívni néhány barátot és egy medenceparti keretében felavatni munkánk gyümölcsét. 

Mint oly sok esetben itt is megállja a helyét az a mondás, hogy aki nem a minőség mellett dönt, az később akár duplán is fizethet.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2012. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader