MAXIMÁLISAN MINIMÁL

Jellemzői a letisztult formák, a szögletes vonalvezetés, a nagy terek, a többnyire minta nélküli szövetek és a sok fény. 

 

A minimál enteriőr látványa kicsit olyan, mintha szélesvásznú filmen néznénk az ebben a stílusban berendezett helyiséget. A jellemzően kevés, de igényes bútor és kiegészítő szintén szögletes formavilágú és kissé futurisztikus megjelenést kölcsönöz az enteriőrnek. A minimál kanapék és fotelek általában széles ülőfelülettel, alacsony háttámlával készülnek. Itt minden kissé alacsonyabb dimenzióba kerül. Sok a fém és az üveg, a matt és a fényes felületek pedig jól megférnek egymás mellett. Az ilyen bútorokkal berendezett tér látványos, tágas hatást kelt és a viszonylag kevés bútor miatt a takarítás is könnyebb. A minimál stílus jelmondata szerint a tér szolgálja az embert. A fiatalok és az üzletemberek körében hódít ez a stílus, az ellentábor viszont a melegséget, a bensőséges hangulatot hiányolja ezekből az otthonokból. 

A minimál, vagy racionális lakberendezési irányvonal a Bauhaus alapfelfogásából táplálkozik, amely az 1920-30-as években élte virágkorát. Az iskolát Walter Gropius építészmérnök alapította 1919-ben. Szellemében a kor jelentős képző- és iparművészei egyesültek egy új korszakot alapítva. Tanítványaival a „tiszta” formát keresték, száműzve minden mellékeset, minden zavaró díszítést. Lényege az, hogy az egyént felszabadítsa, korlátoktól mentessé tegye. A minimál korábbi tapasztalatokra épít, felhasználja az avangarde konstruktivizmusát vagy a Bauhaus-iskola puritán geometrikus térképezését, de egyszerű és közérthető igyekszik maradni mindenki számára. Ennek a stílusnak alapvető eleme a harmónia. Nagyon fontos, hogy a legapróbb tárgyak is együtt éljenek a berendezés többi darabjával. A belsőépítészek, lakberendezők éppen ezt a kihívást szeretik, mert itt megmutathatják mit jelentenek a nüanszok, a kifinomult trükkök. Nem egyszerű tehát a minimált karbantartani, de egy kis szépérzékkel nyugodtan belevághatunk.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare