A lakás alapja: a parketta

A megfelelő padlóburkolat kiválasztása valóban alapkérdés. Azt pedig hosszú idő óta tudjuk, hogy a parketta az egyik legjobb választás. 

A készparketta szinte minden aljzat burkolására alkalmas. Felújítási munkák során előfordul, hogy van egy régi fa padlóburkolat. Ha ez a régi burkolat még egyenletes, elegendő a mozgó falapocskák csavarozása vagy szegelése. A lépés hangszigetelő réteg elhelyezése után a parkettát le lehet rakni.

 

 

Az üzletekben ma egyre nagyobb a választék a különböző fajta, kiváló minőségű, változatos alapanyagú, színű és mintázatú parkettákból. A természetesség, a jó hő és hangszigetelő tulajdonságok, a könnyű tisztíthatóság, az antisztatikusság valamint az allergia mentesség azok a kiváló ismérvek, ami miatt sokan választják a padlóburkolásnak ezt a higiénikus, ugyanakkor esztétikus módját. A parketta minden környezetben melegséget, otthonos hangulatot teremt. Természetességével már önmagában harmóniát sugároz a helyiségben. Íme, néhány a parkettafajták közül. A tömör, u.n. svédpadlók közé tartoznak a hagyományos, valamint a mozaik és lamella parketták és a hajópadlók. A rétegelt parketták közül választhatunk két vagy háromrétegűt. Ezek stabilitását az egymásra merőleges szálrendezéssel összeragasztott rétegek adják. Felületük csiszolt, UV lakkal vagy olajjal kezelt. A korszerű technológiával készült, felületkezelt szalagparketták az eredeti fapadló illúzióját keltik, ugyanakkor roppant egyszerűen lerakhatók. A kínálatban megtalálhatók a színezett, antikolt, olajozott hatású, natúr és rusztikus felületűek is.

Napjainkban népszerűek a természetes anyagok. Újdonságnak számítanak a parafa és bambusz padlóburkolatok. Válasszon Ön is kedvére valót! A szakszerű lerakás után, rendeltetésszerű használattal, és a megfelelő ápolószerek alkalmazásával hosszan élvezhetjük majd a parkettánk szép látványát otthonunkban. 

 

Padlóburkolatok fajtái

 

KÉSZPARKETTA A készparketta egyes elemei nagy felületű parkettaelemekké vannak összeállítva. A gyárban különböző méretben és többrétegűre gyártott, csiszolt, legtöbbször készre lakkozott, alkalmasint olajjal beeresztett és viaszolt padlóburkoló elemek minden oldala nútolt és hornyolt. A felső, kopó réteg általában keményfából, keresztirányban enyvezett teherbíró keményfarétegekből, faanyagból stb. készül. A készparketta különféle lerakási mintázatokban kapható. A kopott készparkettát még legalább egyszer lehet csiszolni és újralakkozni.

LAMINÁLT PARKETTA A különböző méretekben gyártott, nagynyomású technológiával rétegzett faforgács- vagy farostlemez lapok minden oldala nútolt és hornyolt. A nagy kopásállóságú felület alatt dekorréteg helyezkedik el, mely általában faerezet utánzat. A csomagoláson általában megtalálható az igénybevételre vonatkozó minőség és ebből következően az ajánlott felhasználási terület is. Hét vizsgálati értéket kell megemlíteni: az IP-érték: összes fordulatszám,míg az első kopásig a fedőréteg ki nem látszik. AT-érték: összes fordulatszám, míg a hordozóanyag ki nem látszik.

TÖMÖRFA PARKETTA Keményfából készül, nútokkal és hornyokkal történő kötéssel. A lerakás után csiszolják és felület kezelik. Ide tartozik a szalag-, a mozaik- és a designparketta.

HAJÓPADLÓK Hosszú, egy vagy több rétegben lerakott, gyalult vagy csiszolt, csaphornyos tömörfa pallók előkezelve vagy utólagos felületkezelésre. Ide tartozik az erdeifenyő-, a lucfenyő-, a juhar és a tölgyfa hajópadló burkolat.

LÁBAZATLÉCEK Ideális esetben a lábazatléceket a falra kell rögzíteni úgy, hogy a padlóburkolat akadálymentesen tudjon tágulni. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare