Vízszigetelés

Az emberi szervezet számára az egyik nélkülözhetetlen elem a víz. A víz az élet forrása. Sajnos épületeink szerkezetére nincs olyan jó hatással, mint ránk. Sőt nagyobb károkat is okozhat a nem megfelelően szigetelt alkotóelemekkel érintkezve. Az épületeknek nagy szüksége van a megfelelően ellenálló bevonatokra, mivel a nedvesség több oldalról is támadhat. Kívülről jöhet csapadék formájában, mely a tető-, fal- és szabadtéren elhelyezett szerkezetekre (pl. kerítés) van leginkább hatással. A talajnedvesség formájában alulról érkező víz is magasra felszivároghat, valamint az épületek belsejében végzett vízhasználat is a falak elnedvesedéséhez vezethet.

A szigeteléshez használt anyagoknak nem csak a vizet kell távol tartaniuk, hanem az egyéb környezeti hatásoknak (pl.: szél, napsugárzás, nagy hőingadozás), valamint az épületek használatából eredő mechanikai és vegyi igénybevételeknek is ellen kell állniuk. A szigetelő anyagok lehetnek önthető, kenhető, folyékony vagy különböző szilárd lemezekből álló szerkezetek. Anyagukat tekintve általában bitumenes vagy kaucsuk alapúak.

Védekezés:

– A felülről és a talajból érkező csapadék ellen általában bitumenes lemezekkel lehet védekezni. Ez leginkább a lapostető és a falszigeteléseknél jellemző. A jó falszigetelésről építéskor érdemes gondoskodni, mert az utólagos technológiák igen költségesek.

– Az épületek belsejéből érkező nedvesség falakba jutását, a keletkező pára lekötésével tudjuk megakadályozni. Főzésnél használjunk páraelszívót, az egyéb nedves helyiség (pl.: fürdőszoba) használjunk páramegkötő készüléket. Bármely területen is szeretnénk a vízszigetelést megvalósítani otthonunkban, mindig kérjük ki szakember (pl.: festék szakkereskedő) véleményét a helyes termékválasztással kapcsolatban. 

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare