INTERJÚ Pocsai György, festőmesterrel

Mi a kolor.hu-nál úgy éreztük, hogy a festő szakemberekről nagyon keveset hallani és nincs eléggé hangsúlyozva a szakmunka értéke. Ezért elhatároztuk, hogy bemutatunk néhány igazán jó mestert. Tesszük ezt azért, hogy a festő szakma becsületét visszaállítsuk/megvédjük, valamint a kolor.hu oldalon elindított festő keresővel segítséget nyújtsunk a festőt kereső megrendelőknek a megfelelő vállalkozó kiválasztásában.

Mindegyik mesternek ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. Ezzel azt szerettük volna érzékeltetni, hogy míg néhány dologról másképp gondolkoznak, a legfontosabb alapelvekben egyetértés van. Megbízhatóság, minőségi szakmunka, a megrendelő magas szintű kiszolgálása.

A festőkkel készített interjúkat ezentúl szeretnénk folyamatossá tenni a magazinban, így különböző szakemberek tapasztalatait és gondolatait ismerhetjük meg.

Pocsai György, festőmester 

Milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?  

Családi tradíció, édesapám is szobafestőként dolgozott most már nyugdíjas. Tizennégy éves koromban vitt először magával hétvégi munkákra, ahol igyekeztem ellesni a különböző szakmai fortélyokat.

Mikor és hol végezte tanulmányait?  A 35-ös Ipari Szakmunkásképző Intézetben 1981-84 között tanultam ki a szobafestő, mázoló és tapétázó szakmát. Gyakorlati időmet, egykoron neves „Minőségi Szobafestő Szövetkezetnél” töltöttem. Az iskola után még két évig náluk dolgoztam. Ez a cég általában belvárosi és budai lakásokon végzett festési munkákat, ahol a szakma szinte minden típusú festési technikáját alkalmaznunk kellett.

Fel tudna idézni egy emlékezetes sztorit a tanuló évekből?

Harmadéves tanuló voltam, mikor az egyik alkalommal a mesterem mondta, hogy munka végeztével pakoljunk össze, mossuk el a szerszámokat és Ő beáll addig a teherautóval.

Így is tettünk én szóltam egy elsősnek hogy szedje szét a tapétázó asztalt, míg mi pakolunk. Mire visszajöttünk, a tapétázó asztal három darabra szedve, a csavarok és lábak külön szépen becsomagolva. Igaz, hogy csak össze kellett volna hajtani.

Milyen tapasztalatai vannak a festő szakemberképzést illetően?

Sajnos már nincsenek régi típusú három éves képzések, aminek a fele idejét a gyakorlati képzések tették ki. Szerintem, ha az elméletet megtanulják a tanulók a két év alatt, szakmai gyakorlatra nem tesznek szert. Sajnos a mai világban mikor alig vannak festő állások, és ha vannak, akkor is csak gyakorlattal rendelkezőket vesznek fel. Így szinte el fog veszni a szakma.

Mióta és milyen vállalkozási formában folytatja önállóan?

1999-óta egyéni vállalkozóként végzek szobafestői munkákat. Előtte különböző cégeknél dolgoztam. Kényszerből lettem vállalkozó (amit nem bántam meg), mert nagyon kevés cég alkalmaz szobafestő szakmunkásokat, és mivel nem szeretek „feketén dolgozni” vállalkozással legalizáltam magamat.

Mi volt a legnehezebb, amit vállalkozóként meg kellett szoknia és milyen előnyeit érzi?

A legnehezebb az volt, hogy mindent magamnak kell csinálni. Munkaszerzés, anyagbeszerzés, felmérés, szállítás, de mostanra már ezek a dolgok természetessé váltak. Nagy előnye, hogy a saját főnököm vagyok.

Milyen munkái vannak? Azzal senkit nem lepünk meg, ha azt mondjuk, hogy nehéz időszakot élünk meg most Magyarországon. Ön milyen lépéseket tesz, hogy megfeleljen a jelen kor kihívásainak?  

Általában a magánszektorban dolgozom lakásokon, de azért minden évben van egy-egy közületi megrendelés is. Megrendeléseim felét régi kuncsaftjaimtól és az ők ajánlásaiból kapom. De most már az internetet sem lehet elhanyagolni, ezért készíttettem egy weboldalt és vannak állandó hirdetéseim.

Mennyire tartja fontosnak a kommunikációt?  

Nagyon fontos a kommunikáció a mai rohanó világban. Általában a megrendelőkkel interneten és telefonon tartom a kapcsolatot (bár én a magam részéről a személyes kapcsolattartást tartom a leg jobbnak, ez a lehetőség számomra közvetlenebb és bizalmasabb kapcsolattartást jelent, a szakmánkban a bizalom, megbízhatóság a legfőbb erény!)

Szeretnénk kérni a segítségét, mit tartana hasznosnak milyen témákról olvasna a kolor.hu magazinban?

Örülnék, ha létre hozna a kolor.hu egy fórumot, ahol kapcsolatot tarthatnánk a kollégákkal és a megrendelőkkel. Megbeszélhetnénk problémáinkat, tapasztalatainkat. Jó volna hallani a különböző új technológiákról és anyagokról. Szakmai továbbképzésekről.

Mit szeret a legjobban a szobafestő szakmában?

Szeretem a szakmában a díszítéseket és tapétázást, de minden munka egy újabb kihívást jelent és megoldandó feladatot, amit örömmel elvégzek. A legjobban azt szeretem, ha látom a megrendelőkön hogy elégedettek a munkámmal. Ilyenkor magamban egy kis büszkeség tölt el. Bár lehet, hogy ez nagyképűen hangzik ebben a pénzorientált világban.

Mi a tapasztalata? A megrendelők általában felkészültek és tudják, hogy milyen festékkel szeretnének festetni, vagy kikérik az Ön véleményét?  

A megrendelők kb. 50%-a már felkészülten és tájékozottan vág neki a festéseknek. A másik fele kikéri a véleményemet és általában rám bízzák az anyagok beszerzését.  

A megrendelőknél a festék minősége vagy az ára dominál inkább?  

Megrendelőim nagy része szeretné, ha megfelelő árú és minőségű festéket kapnának. Szerencsére jó minőségű és megfelelő árú festékek között, elég nagy a választék. Így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő terméket.

Mi volt az eddigi legnehezebb/legemlékezetesebb megbízása, akár a megrendelő vagy a munka szempontjából?  

A Piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon. Egy 20 szobás épület tapétázása, festése, mázolása és külső homlokzat festése. A társammal határidőre és kiváló minőségben átadtuk munkánkat a megrendelőknek. Azóta is több megrendelést kaptunk a missziótól (étterem, tornaterem, másik szálloda, külső keringő).

www.festogyuri.hu 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare