Verebes Zsolt festőmester

Milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?

Szeretem a szép dolgokat, mindig örülök, ha valami megújul, megszépül. Ez jó érzéssel tölt el.

Mikor és hol végezte tanulmányait?

1998 Pécsett végeztem a festő szakmát az 506-os szakmunkásképzőben. Az ügyfelekkel való sikeres kommunikáció miatt szükségesnek éreztem, hogy leérettségizzek, így 2000-ben ezt is megvalósítottam. Így nekem már 20 évesen volt egy jó szakmám, jogosítványom, és érettségim. Fel tudna idézni egy emlékezetes sztorit a tanuló évekből?  1997. augusztusban 2 hétig voltam nyári gyakorlaton Stuttgartban. Egy komplett kétszintes ház belső glettelése, festése, tapétázása, lazúrozása volt a feladat. Rengeteget dolgoztunk, de akkor töltöttem először több napot külföldön, így nagyon érdekes volt számomra.

Milyen tapasztalatai vannak a festő szakemberképzést illetően?  

Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak, én még 3 év alatt tanultam meg szakmámat. Manapság már csak 2 év a szakképzés, vagy amit mostanság annak neveznek. Amit évtizedeken át 3 évig oktattak, tanítottak, azt most összezsúfolják, lerövidítik. A gyakorlatról nem is beszélve. 2 év alatt csak az alapokat sajátítják el a tanulók, de gyakorlatuk, felkészültségük, rutinjuk biztosan nem lesz. Még egy komolyabb munka felmérést sem hiszem, hogy magabiztosan el tudnának végezni. Nem is beszélve az ügyfelekkel való pozitív kapcsolattartásról, empátiáról, munka-szerzésről, a problémás ügyfelek kezeléséről, a reklámok és a marketing fontosságáról, szerepéről egy vállalkozás életében. Ezek olyan fontos dolgok, amiket szerintem nem lehet 2 év alatt megtanulni. Nekem keményen, de eredményesen teltek a tanulóéveim. Én egy Pécsett ismertebb sváb kisiparosnál tanultam a szakmát. Ő nagyon sok mindenre megtanított, amiket meg is fogadtam, és még a mai napig is tiszteletben tartok. Ezek közül csak néhány apróság. Minden munkát úgy végezzünk, mintha csak magunknak csinálnánk. A megrendelő minden kívánságának igyekezzünk maradéktalanul eleget tenni.  Bízz magadban, s fektess magadba. Nem elég hogy jó ötletünk van, azt jól is kell használni.

Mióta és milyen vállalkozási formában folytatja önállóan?

2001. Áprilisban kezdtem egyéni vállalkozóként. Azóta már volt Bt., és Kft. is, de a kisebb, könnyebb, egyszerűbb adózás és ügyintézés miatt 2012-ben visszatértem újra az egyéni vállalkozáshoz.

Mi volt a legnehezebb, amit vállalkozóként meg kellett szoknia és milyen előnyeit érzi?

Ádáz harc a megbízásokért, pályázatokért. Rengeteg referenciám van, ami előnyt jelent.

Milyen munkái vannak?  

Fő profilom a lépcsőházak, társasházak festése, mázolása. Több lakásszövetkezettel, számos közös képviselővel állunk kapcsolatban.

Szeretnénk kérni a segítségét, mit tartana hasznosnak milyen témákról olvasna a kolor.hu magazinban?  

Újdonságok, egyedi ötletek, a színek emberre gyakorolt hatásai, harmónia, esetleg Feng-Shui.

Mit szeret a legjobban a szobafestő szakmában?

Változatos munkahelyek, egyéni igények, színek, a felfrissülés, megújulás varázsa.

Mi a tapasztalata? A megrendelők általában felkészültek és tudják, hogy milyen festékkel szeretnének festetni, vagy kikérik az Ön véleményét?  

Általában kikérik a véleményemet, de volt már több esetben is, hogy a megbízó ragaszkodott egy bizonyos falfestékhez.  

A megrendelőknél a festék minősége vagy az ára dominál inkább?  

Egyéni megrendeléseknél, személyeknél inkább a minőség a döntő, míg egy társasháznál elsősorban a kedvező, alacsony ár dominál.

www.verebeszsolt.hu

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare