Védjük a fémet!

Korróziógátlás és zománcok Korrózión leggyakrabban a fém tárgyak rozsdásodását értjük. A rozsda, oxidáció következtében keletkezett réteg a fém felületeken. A vasrozsda elsősorban nedvesség hatására keletkezik, de a rozsdásodást a levegő szén-dioxid tartalma, valamint sók és savak is elősegítik. Az oxidációs folyamat során a fémek elektront adnak le. Az oxidációt okozó anyag pedig redukálódik, vagyis elektront vesz fel. A fém anyagokat galvanizálással, horganyozással, zománcozással vagy korrózió gátló festéssel védhetjük a rozsdásodás ellen.

Mivel a galvanizálás és a horganyozás nehezebben kivitelezhető házilag, így fém tárgyaink védelmére a zománcozást, illetve a korrózió gátló festést alkalmazzuk leggyakrabban.

Felületek előkészítése Az előzőleg már festett vagy rozsdás fémfelületeket más módon kell előkészíteni, mint a kezeletlen fémfelületeket. A régi festékréteget huzalkefével vagy csiszolással el kell távolítani. A rozsdát mechanikai módszerrel (drótkoronggal, csiszolótárcsával), illetve kémiai módszerrel (rozsda maróval, rozsdaoldószerrel) távolíthatjuk el. Alkalmazhatunk, un. biológiai hatóanyagokkal rendelkező rozsda eltávolító gélt is, melyek környezetbarát összetevőket tartalmaznak.

Érdekesség – Oxidáció az élő szervezetben: Szervezetünkben az oxidációs folyamat hatására keletkeznek a szabadgyökök. A szabadgyökök felelősek a sejtjeink öregedéséért. Ezek a molekulák párosítatlan elektronokkal rendelkeznek, emiatt agresszíven próbálják az ép sejtektől a hiányzó elektront pótolni, ezért gyors kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel, és a másik molekula struktúrájában és működésében változást idéznek elő (pl. DNS károsodás). Ezt a folyamatot fordítják meg, vagyis az oxidációt késleltetik vagy gátolják az antioxidánsok. Természetes antioxidánsok: C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, a flavonidok, karotinoidok valamint a telítetlen zsírsavak.

Alapozás, zománcfestés A fémfelületeket zománcfestés előtt korrózió gátló alapozóval kell bevonnunk, amely amellett, hogy meggátolja a felület rozsdásodását, a fedőzománc tapadását is javítja.

A rozsda gátló alapozást mindig megfelelő tisztítás után, a málló rozsdás részek és a festékréteg eltávolítását követően, valamint a felület zsírtalanítása után lehet megkezdeni. A nem megfelelő felületi előkészítés a későbbiekben a festék réteg foltokban való leválását okozhatja még abban az esetben is, ha jó minőségű alapozót és fedőfestéket alkalmaztunk!

Az alapozóréteg felvitele után kerülhet a felületre a fémfesték vagy zománcfesték, melyeket átvonó festékeknek is nevezünk. A fedőfestéket általában több rétegben kell felvinnünk a festendő felületre. A tökéletes eredmény elérése érdekében, mindig tartsuk be a festékgyártó által előírt felhasználási irányelveket!

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare